Закриването на спецправосъдието до дни ще бъде подложено на обществено обсъждане

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2022 в 09:40 2457 2

Надежда Йорданова, министър на правосъдието

До дни се очаква законодателните промени за закриването на специализираното правосъдие у нас да бъдат публикувани за обществено обсъждане, стана ясно от интервю на правосъдния министър Надежда Йорданова в сутрешния блок на БНТ.

В голямата си част промените са в посоката, в която бяха приети на първо четене от 46-ото НС, поясни Йорданова.

Предвижда се заварените дела да останат физически в сградата на специализираните съдилища и да бъдат администрирани съответно от Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Съдиите, които ги гледат в момента, ще бъдат командировани в СГС и САС, за да се избегнат каквито и да е пречки пред доразглеждането им.

По думите на Надежда Йорданова данните от работата на специализираните институции са много ясни – нямаме осъдителни присъди за злоупотреби по високите етажи на властта.

За сметка на това при правосъдния министър са пристигнали идентични случаи за необосновано искане за използване на СРС. И четирите случая обхващат протестите срещу властта през 2020. При всеки от тях искането е отправено от специализиран прокурор и утвърдено от специализиран съдия, посочи Йорданова.

Министърът коментира и евентуалната процедура по прекратяване мандата на главния прокурор. Надежда Йорданова е готова да задейства наново процедура по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев при положително становище от Конституционния съд, че има тези правомощия. Изпълнителната власт се обърна с питане към конституционните съдии дали правосъдният министър има правомощията да предложи на ВСС предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор.

Надежда Йорданова уточни, че към процедурата за отстраняването на Гешев би добавила и допълнителни мотиви. По думите ѝ са налице различни видове нарушения, както в рамките на настоящия мандат на Гешев, така и в предходните му професионални действия.

Относно подготовката на механизъм, който да позволява независимо разследване на фигурата на главния прокурор, министърът заяви, че в момента се изчистват детайлите за профила на разследващия магистрат в разговори с Европейската комисия. Едно от предложенията е това да бъде наказателен съдия, който да поеме временна функция на разследващ главния прокурор и после да се върне на работа в съда. Обсъжда се и възможността кръгът от магистрати, които да имат право да водят разследвания срещу главния прокурор, да бъде увеличен.

Магистратът, който би водил разследване срещу главния прокурор, ще се избира на случаен принцип за всеки конкретен случай, а няма да има фигура с определени изрични правомощия.

Подготвят се и конкретни промени за превенция на домашното насилие, стана ясно от интервюто.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови