За първи път: Жена начело на група за заплахи и бой на длъжници на фирма за кредити

OFFNews 25 март 2021 в 10:56 3736 0

Група от шест души, събирала чрез заплахи и побои заеми от длъжници на лицензирана фирма за кредити, е обвинена от спецпрокуратурата. За първи път такава организирана престъпна група е ръководена от жена, съобщиха от обвинението. 

Шестимата са задържани преди два дни при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура. При претърсвания на ползвани от тях адреси и автомобили са намерени и иззети мобилни телефони и СИМ-карти, списъци с имена, адреси и суми, бухалки, както и други доказателства. 

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е била сформирана през януари 2019 г. и е събирала дългове на лицензиран кредитодател на територията на Софийска област. Всеки от  участниците в престъпното сдружение е заемал определено ниво в йерархията и е изпълнявал строго определени функции. 

Жертвите на изнудване са били предимно ниско образовани и малоимотни хора. Някои от тях били насилствено принуждавани да погасяват предсрочно кредитните си задължения в пълния им размер.

В хода на разследването са разпитани голям брой свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност. С постановления на наблюдаващ прокурор на шестимата обвинени е наложено задържане до 72 часа.

Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews