ВСС се опитва окончателно да сложи точка на скандала ЦУМ-гейт

OFFNews 10 декември 2020 в 21:34 3803 0

Висшия съдебен съвет отказа да изслуша главния съдебен инспектор Теодора Точкова по аферата "ЦУМ-гейт", след като председателят на ВКС Лозан Панов получи подкрепата само на Атанаска Дишева и Олга Керелска. Така ВСС след близо 10-часово заседание на практика се опита да приключи темата с почти пълно единодушие. 

"Инспекторатът действа като чадър на тогавашния главен прокурор, а сега вие действате като чадър над главния инспектор", възмути се от случващото се Лозан Панов.

Вчера бяха оповестени документи, които бяха изпратени от инспекторите до спечелилия делото по достъп до информация гражданин Николай Неделчев, а той ги предостави на медиите. Ден по-рано бе обявено отвореното писмо на Съюза на съдиите до парламента, в което се казваше, че Инспекторатът на ВСС недопустимо не изпълнява влязло в сила съдебно решение за предоставяне на пълна информация по случая. Теодора Точкова пък изпрати писмено право на отговор след медийните публикации по темата.

През юли съдът реши окончателно, че инспекторатът трябва да разкрие информацията за скандала. Точкова издаде решение за предоставянето й на 3 декември, след като Панов поиска изслушването ѝ във ВСС. Данните показаха, че бившият главен прокурор Сотир Цацаров е отказал да съдейства на проверяващите и беше обявен за невинен. Точкова обясни дългото си мълчание с факта, че тогавашният обвинител№1 бил оневинен.

Самият Цацаров твърди, че "ЦУМ гейт" е един "огромен сценарий". Така той коментира преди време решението на Инспектората при ВСС да не се проверява случаят, при който Цацаров се срещна с бизнесмените Георги Гергов и издателя на в. "Сега" Сашо Дончев. Инспекторатът при ВСС  прекрати проверката по аферата през 2017 г., защото няма нищо нередно и смущаващо в срещата на главния прокурор с двамата бизнесмени. Освен това нямало четвърти свидетел, който да изнесе факти около темата на разговорите.

Така и не се разбра кой е организирал срещата. Според Сашо Дончев това е бизнесменът Гергов, а самият разговор е бил в негов офис в ЦУМ. Според Цацаров Дончев е бил инициаторът. Социалистът Гергов пък даде свой прочит - срещата била организирана от него по молба на издателя, който настоявал да разговаря с главния прокурор. Гергов разказа, че Дончев бил при него "един понеделник" и поискал да се види с Цацаров. "Аз звъннах на Цацаров да го питам дали има време, за да се видят", обясни Гергов. На срещата Дончев дал три листа на тогавашния главен прокурор, които той пробрал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!