ВСС пак би подкрепил 10-те наши кандидати за Европейската прокуратура

Според Иван Гешев процедурата още не е приключила, а част от информацията е конфиденциална

OFFNews 10 март 2021 в 16:50 2731 1

Повечето от членовете на Прокурорската колегия на ВСС стоят зад избора на 10-те наши представители в Европейската прокуратура и биха повторили избора си, ако се наложи.

Това се разбра на заседание на колегията, посветено на поставените на 25 февруари от Лаура Кьовеши въпроси. Европейската прокуратура не хареса 7 от 10-те наши претенденти, а от думите на шефа на кабинета на Кьовеши Милан Ярон стана ясно, че "когато искаме допълнителна информация, това не е защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури".

Отговорите на колегията до Кьовеши са разделени на две части - досегашната работата на всеки един от номинираните и обяснения за нормативната база, която регламентира процедурата за подбор за европейски делегирани прокурори. Едно от възраженията спрямо нашите предложения са, че трима от тях са следователи, а е съдия и нямат опит в разследването на злоупотреби с европейски средства.

От думите на Огнян Дамянов стана ясно, че на 11 януари българският европейски прокурор Теодора Георгиева е изпратила писма до всичките окръжни прокуратури в страната, в които обяснява правилата за подбор на европейските делегирани прокурори. В тях Георгиева посочва, че съгласно регламента всеки съдия, прокурор и следовател може да се кандидатира и е отправила молба тази информация да бъде предадена на съдилищата и на следствените отдели.

"Както всички разбраха в България, сме в хода на една неприключила процедура. Нормално е в хода на различни процедури да има някакви въпроси, които трябва да се изясняват. Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите в един партньорски разговор, е, ако има някакви въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, да бъдат обсъдени", коментира главният прокурор Иван Гешев.

Той обаче уточни, че част от кореспонденцията с Европейската прокуратура е конфиденциална и кадровиците на Темида трябва да внимават с мнението си, за да не нарушат служебната тайна.

Според Евгени Иванов становището на Европейската прокуратура е преждевременно, то е изразено преди да бъде изпратен пълният обем от информация от над 400 страници. Допълнително са били пратени и много други документи за качествата на кандидатите. Иванов се учуди на интерпретациите по темата. 

"Не мога да си представя при друга процедура как качествените, читави и знаещи колеги ще бъдат мотивирани да се включат", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews