ВСС отложи отстраняването на Иван Гешев, ще чака решение на ВАС

Рени Петрова 18 май 2022 в 10:40 2507 2

Заседание на Висшия съдебен съвет

Снимка БТА/Христо Касабов

Иван Гешев на заседанието на Висшия съдебен съвет

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането от бившия правосъден министър Янаки Стоилов и настоящия - Надежда Йорданова, за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. 

Около час магистратите не обсъждаха по същество предложенията, а това дали да отложат заседанието. 

Сред казусите, които Съветът трябваше да прецени, са действия и бездействия на обвинител номер едно, свързани с полицейското насилие на протестите през 2020 г, казусите "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев" и случайното разпределение на делата.

Янаки Стоилов през юли 2020 г. поиска отстраняването на Гешев заради избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, публични изказвания, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност, и използването на Бюрото за защита на свидетели отвъд законовите му правомощия. От основанията на настоящия правосъден министър Надежда Йорданова отпаднаха свързаните с периода на Гешев, преди да оглави прокуратурата.

Още в началото на заседанието Боян Магдалинчев - представляващ ВСС, поиска да се отложи процедурата. Той припомни, че предишното решение на ВСС е било обжалвано пред ВАС, като съдът е отменил решението на Съвета да остави без разглеждане искането на Стоилов.

По думите му заседанието трябва да се отложи до влизането на сила на решението на ВАС.

След предложението за забавяне с "малко - една седмица или 10 дни" на разглеждането, всички членове на Съвета го подкрепиха. На подложеното на гласуване от министъра на правосъдието 17 от членовете гласуваха "за", като главният прокурор не участваше във вота.

Обвинител №1 Иван Гешев каза обаче, че държи да се разгледа по същество искането за отстраняването му. "Нямам търпение чрез БНТ българските гражданите да видят, че исканията са неоснователни и смешни. Нямам търпение да разговаряме пред камерите с г-жа Йорданова (Надежда Йорданова, министърът на правосъдието - бел. ред.). Това е политическа поръчка за овладяване на съдебната система", добави Гешев. 

Главният прокурор каза, че е готов и иска да се обсъдят и разказите на Йордан Йовков, дори и "Под игото" на Иван Вазов. 

Гешев обясни, че преценката е на ВСС, но трябва да е ясно, че целта на обжалването е да се бави процедурата, а "представители на политическата класа ще обикалят телевизиите да обясняват, че ВСС не си върши работата. Той нанася сериозни щети на ВСС, отговорността е на тези, които уронват престижа на съдебната власт и засягат основни европейски ценности. Трябва да е ясно какво ще последва, ако се отложи заседанието". 

Атанаска Дишева подкрепи предложението на Магдалинчев, защото чакането на решение не е забавяне, а спазване на закона. 

Гешев направи реплика, с която подкрепи Дишева, като, по думите му, като се обсъжда искането за отстраняването му, ще стане ясно, че "мотивите са смешни".

"Имам ясни спомени от дипломирането ми през 1994 т., имам спомени и от детската градина, но не са толкова ясни. За цитирания период в искането нямам никакъв проблем да обясня, но за периода от 1970 до 1977 г. ще ми трябват свидетели", коментира още той, като отново повтори, че това е натиск върху прокуратурата и самия него, дори и психологически.

Боян Новански каза, че няма как да се разглежда сега, тъй като ще се върнат в право трети курс - "всички сме юристи все пак и не е нужно тепърва да си обясняваме какво е търговски регистър направим". 

Георги Чолаков призовава за спазване на добрия тон.  "Има правен проблем и аз ще подкрепя предложението на Магдалинчев", каза той. 

Гешев отново взе думата, за са каже, че подкрепя Чолаков за добрия тон: "Никой не го е нарушил, ние сме магистрати и нашата работа не е да обикаляме телевизиите и да говорим неверни неща, не можем да насмогнем за всички български политици. Нормално е да дадем отговори на тези неистини. Обществото трябва да ги чуе, това е обидно за прокурорите и съдиите". 

Олга Керелска от своя страна предложи да се започне с разглеждането на предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов, тъй като по него няма неясноти.  "Ясно е, че обединихме две предложения - да започнем с обсъждане на първото предложение", обясни тя. 

Калина Чапкънова коментира, че каквото и да реши ВСС, медиите, които са негативно настроени към ВСС, ще отразят решението негативно и е невъзможно е да разделя решението, след като вече е обединено.  

Предложилият отлагане на разглеждането Магналинчев обясни, че забавянето няма да е с повече от две седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

18.05 2022 в 15:10

Още колко ли ще тупкат топката?

75

2

230 млрд баксов

18.05 2022 в 11:52

Съдружникът на фирма Жоси - Георги Цолов Георгиев
преписва 2,5% от фирмата си на бащата на Иван Гешев.

ГЛАВЕН РЕКЕТЬОР на републиката!!!