ВСС обяви за недопустимо искането за отстраняване на Гешев

Главният прокурор обяви, че голяма част от дебата се гради върху политически и журналистически интерпретации

Рени Петрова 22 юли 2021 в 16:48 5717 1

След 7-часови драматични дискусии Пленумът на Висшия съдебен съвет остави без разглеждане предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и го обяви за недопустимо. 

Това стана с гласовете на 12 членове на съвета и 8 против - от съдийската колегия. В подкрепа на решението се обявиха всички представители на прокурорската колегия на ВСС, както и Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев.

След като всички членове на ВСС взеха думата през деня, а след това някои от тях отново говориха, правосъдният министър призова да се премине към гласуване по същество. Оказа се обаче, че няколко висши магистрати отказват да гласуват, защото "не е имало дискусия по същество, а за това дали предложението е допустимо". 

Думата взе и главният прокурор Иван Гешев, който заяви, че 3/4 от дебатите се градят върху политически и журналистически интерпретации, а докладът, изготвен от вътрешния министър Бойко Рашков, е "негоден юридически документ".

За нахлуването в президентството, което беше и една от най-дискутираните теми през 7-те часа, Гешев обясни, че не могло да стане от служители на Министерството на вътрешните работи, защото издалите разрешение за влизане в институцията не са имали доверие на МВР.

Министър Стоилов отново повтори, че няма недосегаеми лица.

"Самият ВСС няма претенция да бъде обществено недосегаем. Тази дискусия беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя надхвърли темата. Не ми давате много аргументи за конструктивен диалог", каза още той и обясни, че ако темата не се развие във ВСС, ще се пренесе в парламента. 

На тези думи остро реагира Гешев: "В момента изнудвате". 

След размяната на реплики Стоилов поиска преминаване към гласуване по същество. Членовете на ВСС Цветинка Пашкунова и Вероника Имова категорично отказаха и го определиха като "абсурдно". Според двете не е проведен дебат по същество, а е обсъждано дали предложението на Стоилов е допустимо.

От своя страна, Стефан Петров поиска предложението за освобождаване на Гешев да не бъде разгледано. Атанаска Дишева обаче поиска да се прецизира предложението на Петров, тъй като имало диспозитив. Имова пък каза, че по този начин предложението е необосновано. Министърът не промени точката, направена от Петров, защото, по думите му, той няма правомощия да променя предложенията на членове на ВСС. 

В крайна сметка се премина към гласуване по предложението на Петров за оставяне без разглеждане предложението на Стоилов, като главният прокурор не участва в гласуването. 

След гласуването министър Янаки Стоилов обяви дискусиите за приключили и си тръгна. 

Висшите магистратите продължиха да спорят кога да обсъждат следващите точки, тъй като от другата седмица имало предвидени отпуски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!