Военни полицаи отишли да пият кафе, когато трябвало да арестуват руския резидент

Четирима от обвинените в шпионаж за Русия остават в ареста

OFFNews 26 март 2021 в 22:31 6378 1

Снимка БТА / Минко Чернев

Заместник-началникът на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната Петър Петров, директорът на секретната регистратура в парламента Любомир Медаров, служителят на военно разузнаване Димитър Влахов и Галина Илиева - съпруга на Иван Илиев, бивш ръководен кадър във военното разузнаване, остават в ареста.

Това реши Софийският военно-апелативен съд, след като те поискаха по-лека мярка.

Семейство Илиеви, Петър Петров, Любомир Медаров и Димитър Влахов бяха задържани преди седмица и обвинени в шпионска дейност в полза на Русия.

Мерките на четиримата се разглеждаха от съда една по една, като заседанията започнаха днес сутринта и приключиха чак вечерта.

Молбата за изменение на мярката на Иван Илиев, т.нар. резидент на шпионската група, ще бъде разгледана в понеделник, тъй като е депозирана със закъснение.

По делото е разпитван и бившият шеф на Военна полиция Борислав Сертов, тъй като той е отговарял за групата, която е водила задържането на Иван Илиев - в момента, когато "резидентът" е избягал и по-късно задържан в района на руското посолство.

По информация на БНТ част от полицаите, които е трябвало да задържат Иван Илиев, са отишли да пият кафе. Разследващите имат съмнения, че това "пиене на кафе" не е било случайно.

Борислав Сертов напусна поста си на шеф на Военна полиция в началото на годината, тъй като му предстои в следващите седмици да замине военно аташе в Москва.

БНТ съобщава също така, че бившият шеф във военното разузнаване Иван Илиев и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ навремето. 66-годишната Галина Илиева също е обучавана в съветските разузнавателни служби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови