ВКС отмени запор на комисията 'Цацаров' по делото на Арабаджиеви

OFFNews 29 октомври 2020 в 14:18 3772 1

Върховният касационен съд отмени окончателно възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия на Сотир Цацаров върху недвижими имоти, собственост на "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Става дума за част от обезпечителните мерки за общо 379 444 968 лв., наложени по искане на КПКОНПИ на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях 9 други дружества, съобщи "Сега". 

Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и пране на пари. Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г. Съпрузите са обвинени и в това, че в качеството си на хора, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено са склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

КПКОНПИ заведе делото за конфискация срещу Арабаджиеви и 9 фирми, но сред тях не е "Виктория груп корпорейшън" ЕАД. Антикорпуционната комисия настоява и за отнемане на 4 792 240 броя обикновени поименни акции, представляващи 43,21% от капитала на „Виктория груп корпорейшън“ ЕАД. Собствеността върху тези акции е на "Виктория груп сървисис" ООД, едно от деветте дружества ответници по делото за конфискация. За „Виктория груп корпорейшън“ ЕАД обаче антикорупционната комисия е поискала допълнителен запор, става ясно от решението по делото, с което OFFNews разполага.

Като мотив от комисията "Цацаров" посочват пред ВКС, че "имуществото на това дружество е капиталова собственост на ответниците по делото, на които крайни бенефициенти/собственици са проверяваните физически лица; че това дружество е контролирано лице по смисъла на §1, т.6 от ДР на ЗПКОНПИ; че имуществото му подлежи на отнемане по аргумент от чл.145 и чл.146 от ЗПКОНПИ; че е налице обезпечителна нужда предвид възможността от разпореждане с това имущество".

В резултат ВКС постановява, че "съобразявайки отговора на поставените правни въпроси, обжалваното определение е неправилно и следва да бъде отменено, а исканото допускане на обезпечение да се остави без уважение. Следва и издадената обезпечителна заповед да бъде обезсилена".

В решението е записано още, че е "недопустимо да бъде отнето имущество на лице, което не е ответник в производството, както и да се присъди повече от поисканото с исковата молба – да се отнеме имущество, което не е предмет на петитума на иска".

Така върховните съдии обезсилиха решението на Софийския апелативен съд, който подкрепи КПКОНПИ в иска за възбрана върху недвижими имоти, собственост на „Виктория груп корпорейшън“ ЕАД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

1

Sashkavas

29.10 2020 в 15:06

Ми тя аритметиката е проста - и един процен честния и неподкупен съдия да вземе (като тоя дето не може да псува вече до САЩ) си е нещо, а да не говорим че сигурно ще поиска и повече ... а като бонус ще е герой и ще е натрил носа на Цаца и каскета. Да не говорим че на Лозан мандата изтича скоро, а в сградата на Артекст дет живие, асансьор в хола още няма.
Дет се вика дай боже такова дело на всеки съдия и после го не мисли.