Висшите адвокати разгромиха проекта на ГЕРБ за промени в конституцията

OFFNews 25 август 2020 в 13:36 31905 4

Проектът за нова конституция съдържа твърде спорни предложения, отклонения от основни принципи на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократичните инструменти. Отстъплението от достиженията на конституционализма са тревожни.

Това е позицията на Висшия адвокатски съвет за предложения от ГЕРБ проект за нова конституция. Адвокатурата призовава депутатите да подходят разумно, отговорно и достойно като задълбочено анализират документа и проведат широко обсъждане на проекта, преди да решат дали да се променя сегашния основен закон на държавата или да се изработи нов.

„Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно", се казва в позицията.

Според висшите адвокати проектът на ГЕРБ "съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, с реда и начина, по който индивидуалната конституционна жалба ще бъде въведена у нас, и най-вече с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата конституция и на основни положения в нея, свързани с нейната конституционна идентичност“.

В проекта не са засегнати много важни други въпроси, които се обсъждат в правната и академична общност и в обществото. Те са свързани с действието на решенията на Конституционния съд, с изричното конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, както и „съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Европейския съд за защита правата на човека по ключови дела, по които България е осъждана, което от дълго време се очаква да бъдат предмет на конституционна промяна“.

Затова висшите адвокати призовават всички депутати да извършат задълбочен и експертен анализ на проекта, да проведат широк обществен и професионален дебат с участието на академичната общност, адвокатурата, омбудсмана, синдикати и работодатели, представители на институциите и на гражданското общество. 

„В рамките на този дебат следва най-вече да се отговори дали изобщо са необходими промени в конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание да променя действащата конституция и дори да се окаже необходимо да бъде свикано Велико народно събрание – да има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова конституция или да е само за промени в конкретни разпоредби на сегашната", се казва още в позицията. 

От адвокатурата заявяват, че внимателно ще следят всички предложения за промени в конституцията.

„Обществото извървя твърде дълъг път в демократичното си развитие, насочено към постигане върховенство на правото и укрепване на конституционните ценности. Всяко отстъпление от постигнатото е немислимо, защото би отдалечило България от общността на европейски държави, а евентуалните промени в конституцията могат да бъдат подкрепени само ако отстраняват констатираните недостатъци в уредбата и приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци“, завършва позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

4

tough

25.08 2020 в 22:50

Е убаво, поне адвокатите са все още що-годе независими, та да си кажат мнението свободно.

2600

3

Гаро овчаро

25.08 2020 в 15:22

Конституция, писана от един малоумник, който хората оприличават на иначе симпатичния герой от Семейство Флинтстоун, е по-скоро проституция. Да, Барни, ти си МАЛОУМНИК, който изглежда толкова нелепо, че всички му се подиграват. По-добре да си беше стоял в дупката, все някой по-симпатичен щеше да ближе задника на Борисов- МУТРАТА

11719

2

Краси

25.08 2020 в 14:34

От Барни Ръбъл и неговия господар Борисов какво друго може да се очаква, освен Тодор Живковска конституция?
Те са били комунисти преди 1989 г. и продължават да са си такива, както и да се нарекат.