ВАС върна делото за видео наблюдението на вота за ново разглеждане

OFFNews 10 март 2021 в 12:44 2398 0

Върховният административен съд отмени прекратителното определение за видео наблюдението на изборите на Административен съд София – град (АССГ) поради нарушения на съдопроизводствените правила и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав същия съд.

Административното дело пред ВАС беше образувано по частна жалба на Демократична България срещу определение на АССГ от 15 февруари 2021 г. С него съдът е оставил без разглеждане жалбата срещу съвместни Указания относно обработването и защитата на личните данни, приети на основание чл. 57, ал. 1, т. 49 от Изборния кодекс (ИК), от Комисията за защита на личните данни и ЦИК.

Върховните магистрати приемат, че указанията на ЦИК имат характер на административен акт, който подлежи на съдебен контрол, защото засяга администратора на лични данни и законосъобразността на обработката на личните данни. В случая обжалваемостта на административния акт и наличието на правен интерес от оспорване се обосновава с обстоятелството, че указанията са приети от овластени държавни органи в изпълнение на техните законови правомощия. Те целят да породят промени в чужда правна сфера и по отношение на участниците в изборния процес.

В този смисъл са и изложените мотиви в Решение №14/2014 г. на Конституционния съд (КС) по к. д. №12/2014 г. Според решението наличието на правен интерес, обусловен от непосредствено засягане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, е необходимо и достатъчно основание за възникване на задължение за държавата да осигури адекватна съдебна защита.

С оглед и на цитираната практика на Конституционния съд един административен акт, който засяга права и законни интереси на адресата, не подлежи на съдебен контрол само тогава, когато законодателят изрично е посочил това в закон, какъвто не е конкретният случай.

Поради това компетентният първоинстанционен административен съд трябва да се произнесе по същество и да направи конкретна преценка дали даденото тълкуване от ЦИК е съобразено със закона, казват от ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови