ВАС пита КС за защитените зони

OFFNews 11 декември 2020 в 13:39 1981 0

Върховният административен съд сезира Конституционния съд за разпоредба в Закона за биологичното разнообразие, с която се въвежда невъзможност да се обжалват заповедите на екоминистъра за обявяване на дадена местност за защитена зона.

Върховните съдии Румяна Папазова, Николай Гунчев и Десислава Стоева питат КС дали противоречи на основния закон нормата на чл.12, ал.7 от Закона за биологичното разнообразие. Делото е заради жалби на граждани и фирми срещу заповедта на екоминистъра от 12 декември 2017 г.. 

Магистратите твърдят, че въпросния член ограничава напълно защита на правото на собственост и води до невъзможност да бъде преценено дали наложените ограничителни мерки противоречат на принципа на пропорционалност. Според тях нормата противоречи и на чл.120, ал.2 от конституцията, като лишава собствениците от съдебен контрол върху административния акт, който засяга техни права и интереси.

"Това засягане е пряко и непосредствено, предвид обстоятелството, че наложените ограничителни мерки произтичат от самата заповед. Забраната за обжалване на заповедта не дава възможност да се извърши проверка за спазване на процедурата по изготвяне, оповестяване и издаване на заповедта за обявяване на защитена зона. Ограничаването на достъпа до съдебна защита не може да засяга реализацията на основни права и свободи на гражданите, освен когато не е обусловено от висша конституционна ценност, каквато съдът счита, че в случая не е налице", пише ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови