ВАС отмени минималната работна заплата от 460 лв.

OFFNews 17 май 2017 в 15:14 10367 3

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Върховният административен съд /ВАС/ отмени постановлението на Министерския съвет, с което беше определена минимална работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лева. Това се посочва в решение на съда.

Разгледаното дело беше образувано по жалба на четири работодателски организации, които смятат, че е нарушена законовата процедура, защото постановлението е прието от МС без предварителното обсъждане на проекта. 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав.

В решението на съда се казва, че зам.-премиерът по европейските фондове и икономическата политика (по това време Томислав Дончев - бел. ред.) като председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество е изпратил до жалбоподателите писма на 12 януари 2017 г., с които ги уведомява, че свиква заседание на съвета на следващия ден в сградата на кабинета. Част от дневния ред на това заседание е бил проектът за Постановление за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната за 2017 г.

Дончев обаче не е спазил предвидения в закона срок, в който следва да уведоми работодателските организации - а именно 7 работни дни преди заседанието или ако разглежданият въпрос е спешен, срокът е 5-дневен.

"Неспазването на тези изисквания опорочава процедурата по приемане на подзаконовия нормативен акт, като това нарушение е съществено предвид непроведената съгласувателна процедура, която е задължителна по чл. 3 КТ във връзка с Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество", пишат в решението си от ВАС. 

Делото беше образувано по жалба на четири представителни на национално равнище работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

В жалбата бяха изложени аргументи за нарушаване на законовата процедура, защото постановлението на кабинета било прието без предварително обсъждане с представителните работодателски организации.

Решението на ВАС е сигнал към новото правителство за необходимостта от спазването на правилата на социалния диалог - при равнопоставеност на страните, участващи в него, коментират в позицията си до медиите от БТПП.

Размерът на минималната работна заплата е един от основните икономически показатели в страната и от особена важност, както за работодателите, така и за работниците. Поради това определянето на този показател от изпълнителната власт при сепаративни договорки само със синдикатите е извън националните и европейски правила за социално сътрудничество и не е в интерес на конструктивното партньорство, допълват от Българската търговско-промишлена палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

3

Denis Rizanov

17.05 2017 в 16:03

Интересна теза.
Значи основния мотив за отмяна е, че "постановлението е прието от МС без предварителното обсъждане на проекта".
Ок, не е спазена процедурата.
Сега да обърнем внимание на ВАС за други две НАПЪЛНО ИДЕНТИЧНИ дела, по които взе АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОЛОЖНО СТАНОВИЩЕ!
1. Повишаване цената на винетките с 45%.
2. Повишаване на цената на билета за градски транспорт в София с 60%.
Обръщам внимание, че и двете цени, освен, че не бяха обсъждани по надлежния ред бяха приети и без никаквва финансова обосновка.
Найс, а?

10571

2

Hissarion

17.05 2017 в 15:52

То ако питаш Васил Велев и Киро Гела и за без пари трябва да им се работи. А Марешки предлага ако решиш да напускаш по собствено желание да плащаш неустойка на работодателя. Ура за българския "бизнес"!