ВАС отказа да спре обявяването на плажната ивица на Росенец за защитена територия

Според върховните магистрати липсват доказателства за евентуалните вреди за "Стрейтлайн"

OFFNews 11 март 2021 в 16:38 6690 0

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Бургаския административен съд от 8 януари 2021 г. по казуса "Росенец". С него бе отказано спиране на предварително изпълнение на заповед от 5 ноември 2020 г. на началника на Служба „Геодезия, картография и кадастър“ в Бургас за изменение на кадастралната карта и регистри, както и вписване на ивицата на Росенец като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като защитена, съобщиха от съда.

Решението на ВАС е окончателно.

Административно дело беше образувано във ВАС по частна жалба на „Стрейтлайн“ АД с аргумента, че се създават неудобства за дружеството при стопанисване на сградите. Освен това бе оспорвано и това, че този бряг е крайбрежна плажна ивица.

"Изложените доводи в частната жалба касаят евентуални неудобства за оспорващото дружество при стопанисване на сградите, които не съставляват "значителни или трудно поправими вреди" и не попадат в приложното поле на горецитираната разпоредба", се мотивират върховните магистрати.

Според тях липсват доводи и доказателства за размера на евентуалните вреди. "Следва да се има предвид и характерът на оспорената заповед, с която не се засягат пряко права и законни интереси на оспорващото дружество, тъй като изменението на кадастралната карта и кадастралния регистър е с констативно, а не с конститутивно действие. Поради тези обстоятелства се налага изводът за неоснователност на частната жалба", пишат от ВАС.

Това не е единственият съдебен спор около имота. През април 2020 г. общинският съвет направи пътя до плажа в лесопарк "Росенец" частен, но през юли отмени решението си, като по този начин той стана собственост на общината. Фирмата, собственик на летния сарай на Доган - "Хермес солар" ООД, обжалва решението от юли заедно със "Стрейтлайн" ЕАД, която притежава съседен имот.

Бургаският съд отхвърли жалбата на общинарите, но ВАС върна делото в административния съд в града.

Скандалът около летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган се разгоря през юли м.г., когато съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стигна по вода до резиденцията и бе изблъскан безцеремонно от гардовете на НСО. Имаше и граждански протест.

Христо Иванов предупреди, че със законови промени, направени в последния момент и без мотиви, управляващите се опитват да спасят незаконните постройки към сарая. Става дума за промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които група депутати от ГЕРБ предложиха без мотиви между първо и второ четене. С тях чрез преходните и заключителни разпоредби се променя Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. Това прави възможно узаконяването на незаконни постройки, ако те са за сезонно ползване, построени са до влизането в сила на закона, разположени са в селищно образувание или граничат с рибарски пристанища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!