ВАП сезира министъра на земеделието за сеч на вековна гора край Котел

OFFNews 14 септември 2020 в 13:25 3293 0

Върховната административна прокуратура сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши незабавна проверка, свързана със сеч на вековна дъбова гора край Котел.

ВАП се самосезира във връзка с медийни публикации, относно изсечена вековна гора край Котел. Преди три дни Mediapool съобщи за изсичането на 130-годишни дървета. 

Необходимо е да се установи кога и какви дървета са маркирани, какъв вид е сечта - изборна, групова или др., какъв е видът на добива - за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, който трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок.

Извършено е претърсване на офиси в Държавното горско стопанство в Котел, откъдето е иззета цялата документация, касаеща сечта. Осъществени са и огледи на място в местностите Калугера и Боров чучур.

Извършен е и оглед в склад на търговско дружество, където е съхранявана част от отсечената дървесина. Оттам също е иззета документация.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в Бургас и Върховна касационна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови