Цветанов разкри, че Брендо е имал подкрепа от държавни структури

През 2012 г. "кокаиновият крал" бил задържан след среща, на която купувал служители от правоохранителните органи

OFFNews 18 септември 2021 в 11:22 10601 7

Брендо е сериозен играч, много предпазлив. На територията на страната, според оперативните ни данни, е получавал подкрепа от държавните структури, свързани с борбата и противодействието на организираната престъпност.

Това коментира бившият вътрешен министър и председател на "Републиканци за България" Цветан Цветанов по повод ареста на Евелин Банев-Брендо в Украйна и задържането му за 20 дни. 

През 2008 година Брендо е трябвало да бъде задържан по аферата „Кокаинови крале“, разказа още бившият шеф на МВР. Къртица в редиците на полицията обаче осуетява ареста.

„През 2008 г. Джорджино – разследващият следовател по това дело, тогава в „Евроджъст” в Хага, предоставя доклад на представителите на България от прокуратурата, от МВР и от ДАНС. Половин час по-късно Брендо влиза в комуникация с Мелате – един от основните италиански играчи, и му разказва абсолютно всичко по разработката, предоставена на италианските власти на „Евроджъст”, както и за мащабна международна операция”, разказва Цветанов. 

„Кой е предупредил Брендо и до днес не става ясно. Разследването на прокуратурата също завършва без резултат. А акцията по операцията „Кокаинови крале” е подновена през 2012 година, спомня си Цветанов. 

„Задържането на Брендо беше непланирано в деня, в който се случи в Бургаската област, защото все още имаше доста действия, които трябваше да предприемем по членовете на групата. Но тогава получихме оперативна информация, че Брендо отива да купува играчи. Това досега не е казвано на широката публика. Т.е. отива да си купува служители в правоохранителната система. Тогава колегите успяха да го локализират в едно заведение, в което провеждаше среща. На излизане от Бургас беше задържан. Имахме изключително добра координация с прокуратурата, защото главният прокурор тогава - Борис Велчев, беше запознат с всички детайли”, споделя той. 

Разследващите намират и документа на „Евроджъст” в багажника на колата на Брендо, с който той е предупреден през 2008 година, че му се готви арест. 

Една от версиите за отвличането на дъщеря му Лара през март 2013 г. според Цветанов е инсценировка или заради неизпълнени задължения от страна на Брендо - като знак за нещо, което да се осъществи впоследствие.

Брендо не е човек, който се занимава с оранжерии и гледането на марихуана. Но по всяка вероятност лицата, които са били там, вероятно са били международна група в предишен период, и така е намерил място, където да се укрива”, каза Цветанов относно задържането на Евелин Банев на 6 септември в Украйна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови