Цацаров обещал на Янева да завоалира вината ѝ по "Червей"

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 09:06 7323 9

Цацаров обещал на Янева да завоалира вината й по

Снимка БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров обещал на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, че ще "завоалира" нарушенията й по случая "Червеи".

Това разкрива нов запис на разговори между Янева и колежката ѝ Румяна Ченалова, съобщава сайтът "Биволъ".

В първите файлове, които бяха пуснати в платформата за анонимно споделяне "Balkanleaks", Янева твърди, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев се опитвал да я спаси от наказание, а премиерът Бойко Борисов натискал Цацаров да я "опраска". 

В последния запис Владимира Янева твърди, че на среща с главния прокурор той ѝ обяснил, че премиерът Бойко Борисов е искал да "опраска" съдийката. Цацаров обаче не бил съгласен, защото "на мен глупости не ми се правят". Главният прокурор обещал на Янева да "завоалира" нещата, така че Янева да бъде изкарана подведена за издаването на разрешения за подслушване по аферата "Червеи": 

Владимира Янева: Аз звъня на главния прокурор и се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира. Казва: След 10 минути, така и така, ела. С главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твоето мнение? И аз му казвам: Виж сега... И започвам едно по едно да му ги казвам нещата. Първо му казвам, че за срока, според мен, няма проблем, защото са отделни искания, има прекъсване, то се прекратява, започва да тече нов срок. За обект няма изискване по закон да е до 180 дни по едно оперативно дело или в рамките на една година. Това е изискване само по отношение на лицата. Няма единен електронен регистър, обектът няма легална дефиниция, поради което даващият разрешението го преценява... И способите са извън мотивите за искането, което означава, че заявителят си преценява какви способи да използва... И всички мои доводи аз му ги казвам. Той казва: "Добре. Имай предвид, ако се наложи може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията ги каже всичките тези неща". "Но", казва, "имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам, аз му казах, че на мен глупости не ми се правят, популистки ходове не ми се предприемат и ще гледам да завоалирам нещата, така че, ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС. Не знам дали го помниш този случай?

Румяна Ченалова: Помня, помня. Когато разписа в Пловдив.

Владимира Янева: И аз изключително спокойна си тръгвам. Така. След което Съюзът на съдиите скача в моя подкрепа срещу Бойко, след което Висшият съдебен съвет пише декларация, след което самият Бойко омеква и казва: "Аз имах предвид, че всеки трябва да си носи отговорността, макар че я познавам лично, тя трябва да си носи отговорността". Това му е второто изказване.

Румяна Ченалова: Да.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8320

9

Buriata

04.10 2016 в 23:03

Оф пълни лъжи се оказаха всички тези интриги, които бяха разпространени от Бивол. Кога ли най-после ще се научат медиите, че Бивол е сайт за мръсни поръчки. За каквото им платиш за това пишат.

09.11 2015 в 15:06

Опраскаха ги, та чак ги затриха - разделението на властите и клетата съдебна система. Амин.

09.11 2015 в 10:46

На полицаите и на военните щели да им вземат 20-те заплати.
Що така бе?
И съдът и прокуратурата получават по 20 заплати. Бацеееее, вземи им ги бе!

09.11 2015 в 10:26

А тази статия е много по-интересна, и да кажем - скандална:
https://bivol.bg/fibank-apia-2.html

09.11 2015 в 10:04

ОФФ ЦЕНЗУРЕЙШЪН,къде ми се губят коментарите?
В момента,в който опитам,малко по-широко,да нарека съдебно-държавническият живот в страната с истинското му име-МАФИЯ и БОКЛУЦИ,коментарът дава фира нейде из записките по българските самоцензуриращи се сайтове.

09.11 2015 в 09:54

Гнила съдебна система в прогнила държава.
Премиера- гнил, главния прокурор- също,шефа на ВАС-също, на СГСъд- също.
Какво читаво имаме в тази държава.
Всички са за опраскване.
Трябва да ги махнем, че е резил да живеем такаHUMUJ

09.11 2015 в 09:51

БГ риалити.В случая-съдийско.Това ни е страната-разговори,уговорки,"опраскване","завоалиране",договорки, крими по висшите етажи на Властта,Съдебната такава,на всякъде.Едно от многоликите изображения на властващата у нас Мафия.А глупостите за "реформа".....си висят във въздуха и лъжливите усти на шепа политици.Браво на братския румънски народ!За да ни се получи поне малко,май трябва да последваме тяхния пример.Иначе-чакайте от вътре,същите тези фейсове да се "реформират",морализират и пр.
Редовното оправдание ще бъде-жълтини,компромати....
Защо румънският Премиер подаде оставка?

09.11 2015 в 09:49

т.е. Цацаров е за оставка. Няма значение дали е виновна съдийката или Борисов иска PR. В крайна сметка прокуратурата трябва да си прецени по доказателства вината а не с договорки с виновни лица или недоволни лица. Сега разбирате ли, че българската съдебна система просто е дегенерирала в нещо като инквизиция подчинена на сенчести интереси. Съда и прокуратурата са инструменти за саморазправа на мафията.

Е за това трябва драстични реформи и в полицията и съда и прокуратурата. Като начало цялостно разпускане, няма да е лошо начало

09.11 2015 в 09:41

Само така! Всеки гражданин на България трябва да знае коя ръка го храни, и коя ръка може да го бие. И как да носи вестник на стопанина си при поискване.