Собственикът на 'Доган сарай' в Росенец загуби дело срещу община Бургас

OFFNews 19 ноември 2020 в 13:29 5238 0

Административният съд в Бургас е оставил без разглеждане жалба на фирма "Хермес солар" ООД, собственик на имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Росенец, съобщава в. "Сега".

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. 

"Хермес солар" ООД оспори в съда отмяната на решението на общинския съвет, с което бе възстановено старото положение и пътят, който от частен стана общински.

През април общинският съвет направи пътят до плажа в лесопарк "Росенец" частен, но през юли отмени решението си, като по този начин той стана собственост на Общината. 

Фирмата, собственик на летния сарай на Доган, обжалва решението от юли заедно със "Стрейтлайн" ЕАД. "Стрейтлайн" притежава съседен имот.

Съдия Яна Колева приема жалбата им за недопустима. В мотивите си тя посочва, че обжалваният акт на общината се отнася само за подточка 1, но не и за 2, 3 и 4. Жалбата е подадена при липса на акт, който да подлежи на оспорване, пише съдът. Освен това двете фирми нямат правен интерес от оспорването, тъй като правата и законните им интереси не са засегнати.

Първата точка от решението на общинския съвет е, че се одобрява изменение на подробния устройствен план-план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) в квадрат 1,2,10 в територията на лесопарк "Росенец", с което се преконфигурира частично уличната мрежа и кварталите, обособяват се нови квартали, преконфигурират се регулации на имоти и се урегулират имоти, за които се обособяват нови регулации.

Другите точки описват как ще стане това.

През юли е оттеглено решението за одобряване изменение на ПУП-ПРЗ в кв. 1,2,10 в територията на лесопарка, т.е. само на първата подточка, смята съдът, с което отново частният път става общински. Без тази подточка останалите три не могат да произведат действие.

Общинският съветник от "Демократична България" Димитър Найденов заяви пред в. "Сега", че и досега общината не е отговорила на въпроса защо, след като ПУП е готов още през 2018 г., се чакат две години, за да бъде внесен като спешна точка за заседанието на съвета от 28 април.

"Свързано ли е това с факта, че "Хермес солар" се е сдобило с констативен нотариален акт за кея към имота в края на март", пита Найденов. Той обясни още, че във въпросния констативен нотариален акт е записано, че кеят съществува още от 80-те години, макар и това да не е вярно.

На 7 юли съпредседателят на Демократична България Христо Иванов стигна по вода до брега край сградата, известна като морския сарай на Доган до нефтеното пристанище Росенец. Гардове от НСО обаче го изблъскаха в морето, тъй като според тях се намира на частна собственост.

В началото на септември стана ясно, че бургаската община е издала заповед за събаряне на 5 постройки в "Летния сарай" в парк "Росенец". Две от тях са изградени без никакви документи върху частна земя.

Акциите на Христо Иванов в "Росенец", а дни по-късно и на прокуратурата в президентството, където беше арестуван съветникът на Радев Пламен Узунов предизвикаха протестите срещу правителството и главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews