Шестима военни и разузнавачи са задържани за шпионаж (видео и аудио)

Рени Петрова 19 март 2021 в 12:47 16357 0

Елин Алексов

Шестима са задържаните във вчерашната спецоперация, заради която бяха блокирани изходите на столицата, а всички автомобили на тях бяха проверявани. Те са арестувани са по обвинения в шпионаж и тежки умишлени престъпления срещу националната сигурност. Предавали са военни данни от България, ЕС и НАТО на чужда държава.

Това обяви на брифинг днес говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. Тя не посочи в полза на коя държава е предавана информация. По време на брифинга неколкократно бяха споменати руското посолство и Руската федерация. 

"След разрешение на наблюдаващите прокурори" бяха показани записи и клипове, записани от СРС.

Ръководител на групата от задържани е бивш ръководен кадър в разузнаването. Той е завършил военно обучение в България и чужбина, както служба в Москва, позната като ГРУ. Неговата задача е била да изгради мрежа, като вербува лица с достъп до класифицирана информация за НАТО, ЕС и България, каза Милева.

По данни на прокуратурата съпругата на резидента, която е с руско гражданство, също е била част от схемата. Била е свръзка между резидента (съпруга си) и служител на Руската федерация, като е предавала информация и пари. Посещавала е руското посолство.

Задържан е и ръководен кадър от Министерство на отбраната, като е отговарял за планирането и бюджета на МО.

Служител във военното разузнаване, който е изготвял информация за противодействие на хидрибните атаки, включително и на атаки от Русия, също е сред арестуваните.

Задържан е и още едни служител от военното разузнаване, който неколкократно е бил изпращан на мисии зад граница.

Участник в групата е бил и служител на разузнаването, който е бил и секретар и военно аташе в чужбина, а към момента е директор на регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание. Малко по-късно НС излезе с позиция, че във връзка с информацията на прокуратурата, в парламента не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж.

Стана ясно и че срещите между резидента и четиримата служителите са ставали на вечери в ресторанти, след спортни тренировки или в автомобила на резидента. Те са се провеждали всеки месец на предварително уговорени дати и места. Според важността на предоставяната информация зависело и възнаграждението, което се давало в пликове с различна валута. Показани бяха записа как участниците обменят сумите в чейндж бюра. 

Освен това резидентът раздал телефони и SD карти на другите участници, с които да заснемат от служебните си компютри определена информация, като след това снимките да останат само на SD картите. 

Тъй като разследването е секретно, след пресконференцията не бяха позволени въпроси.

Административният ръководител Елин Алексов от Военната апелативна прокуратура каза, че един от арестантите е направил опит да избяга, но е задържан. Милева уточни, че задържането е станало пред Руското посолство в София.

Повече информация по разследването ще бъде предоставено с течение на времето на части, тъй като представлява публичен интерес, но в същото време се засяга националната сигурност.

В началото на брифинга главният прокурор Иван Гешев посочи, че случаят е без аналог в новата ни история и след 1944-та година насам. „Аз съм тук по няколко причини. Искам да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност и в частност ДАНС и Военното разузнаване, които в последните години възстановиха своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т.нар. „Преход“, каза Гешев.

Той заяви, че съществен принос имат двама души – министърът на отбраната Красимир Каракачанов и ръководителят на българското разузнаване Велко Атанасов. Обвинител №1 уточни още, че изнесените данни са от особена важност за България, ЕС, НАТО и САЩ. 

Преди днешния брифинг Гешев благодари на "колегите, които работят, за да защитят интересите на България". 

Външното ни министерство приветства работата на българските служби "по разкриването за поредния случай на събиране на информация, представляваща държавна тайна, в полза на Руската федерация". МВнР обяви, че ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи.

„Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими“, заявяват от външното ни министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови