Сагата 'конституция на ГЕРБ' приключи, КС върна искането на президента Радев

OFFNews 01 декември 2020 в 13:22 3575 0

Конституционният съд отклони искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на решението на НС, с което от управляващите бе създадена временната комисия за разглеждане на проект на Конституция. 

Причината е отмяна на решението на парламента, поради което КС прекрати делото, става ясно от съобщение на Конституционния съд. Делото стана безпредметно, след  като ГЕРБ закри комисията, и затова КС връща искането на президента. 

На практика това слага край на "конституционната" сага на ГЕРБ. 

Приемането на нов основен закон бе лансирано от премиера Бойко Борисов през лятото в пика на антиправителствените протести. Той обеща да подаде оставка в деня, в който парламентът вземе решение за свикване на Велико народно събрание. Веднага стана ясно, че ВНС няма да има, защото БСП и ДПС отказаха подкрепа, тоест - няма  как да се съберат необходимите 160 гласа. От ГЕРБ обаче продължиха с процедурата и отричаха, че целта е да се спечели време във властта. 

Така се стигна и до комисията, която да събира предложения за нова конституция начело с Десислава Атанасова от ГЕРБ. Опозицията не участваше в нея и комисията не заработи.

Междувременно обаче президентът Румен Радев сезира КС с искане комисията да бъде обявена за
противоконституционна. КС образува дело, но междувременно ГЕРБ вкараха в пленарна зала предложението за
свикване на ВНС, което, естествено, бе отхвърлено. После и комисията бе закрита, а искането на Радев увисна без предмет на делото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews