Съдийската квота не избра членове за ВСС, утре - балотаж (обновена)

OFFNews 25 юни 2022 в 18:52 3224 0

Съдийска колегия

Снимка ВСС

Денят на вота

Почти 65 процента активност в 18:00 ч. днес приключи гласуването за попълване на съдийската квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Съдиите не избраха свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС) на първия тур. Утре ще има балотаж.

15 магистратите се състезават за шестте места за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите.

От гласуването днес шестимата с най-висока подкрепа са председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

Изборният ден започва в 8 сутринта. Във вота участваха 1442 съдии от общо 2197 с право на глас. 68,5 процента са подали гласа си електронно. С писмо от вчера петима от кандидатите са поискали от избирателната комисия да наблюдават броенето им.

Днешният вот е редовен, защото са гласували повече от половината от избирателите. За избрани се считат кандидатите, които са получили повече от половината от действителните гласове. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови