Съдия осъди шефа на СРС за неизплатен бонус

OFFNews 03 ноември 2021 в 11:11 1380 0

Съдия Иванка Болгурова осъди шефа на Софийския районен съд Александър Ангелов за неизплатено допълнително трудово възнаграждение. Административният съд София-град уважи иска за 2714 лв. (една основна заплата) на Болгурова по Закона за отговорността на държавата и общини за вреди (ЗОДОВ). Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд, съобщи "Лекс".

Председателят на СРС се мотивира с правилата за определяне на бонусите, приети от Пленума на ВСС през ноември 2019 г., където е записано, че не се изплаща премия при висящо дисциплинарно производство, докато не приключи.

В редица решения обаче АССГ изтъква, че заповедите на Ангелов не са мотивирани, а освен това той „наказва“ с години съдии заради висящи от дълго време дисциплинарни производства.

Болгурова има дисциплинарка за забавени дела от 2017 г. На 16 юли 2019 г. Съдийската колегия я прекратява поради изтекла давност. Инспекторатът на ВСС обжалва, но през февруари 2020 г. ВАС окончателно потвърждава решението на кадровия орган.

Въпреки това за поредна година Александър Ангелов включва съдийката в списъка с магистратите, на които не трябва да се отпускат премии. 

В решението си АССГ заявява, че забраната за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на магистрати с висящи дисциплинарни производства, залегнала в правила на ВСС, противоречи на Конституцията, Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Кодекса на труда (КТ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови