Съдът пуска задържаните на протеста на 2 септември

OFFNews 05 септември 2020 в 14:05 4847 0

Софийският районен съд /СРС/ пусна срещу мярка за неотклонение подписка един от задържаните по време на митинга на 2 септември протестиращи - Пламен Стоянов- Дамбовеца. 

Срещу мъжа са повдигнати две обвинения - за причиняване на лека телесна повреда на полицай при или по повод изпълнение на службата му и за хулиганство, съпроводено със съпротива срещу орган на властта, съобщи БТА. Съдът прие, че може да се направи обосновано предположение по първото обвинение. Що се отнася до второто деяние, магистратът отбеляза, че мъжът е издърпан от митинга и срещу него са предприети действия по задържане и поставяне на белезници. Напълно нормално е задържаният да има по-реактивна ответна реакция при ограничаване на правото му на придвижване, коментира съдията и допълни, че тази естествена реакция не може да е облечена в съставомерност за хулиганство. 

Той констатира също и, че двете деяния, за които е обвинен Стоянов, не са тежки по смисъла на Наказателния кодекс. Обвиняемият не е осъждан, с установена самоличност и постоянен адрес е, не е налице опасност да се укрие, каза съдията. Според него всяка мярка по-тежка от подписка се явява необоснована. Решението не е окончателно и може да се протестира. 

Двама от задържаните по време на сблъсъците на жълтите павета на 2 септември са освободени без мярка за неотклонение, други двама са пуснати под парична гаранция - 100 и 300 лева. 

Мерките на останалите задържани продължават да се гледат. Пред Софийския районен съд има протест в тяхна защита. 

За седем от задържаните са поискани мерки за неотклонение "задържане под стража". Сред тях са Пламен Стоянов-Дамбовеца, Росен Миленов от "Възраждане" и бившия футболист на ЦСКА Александър Бранеков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови