Съдът отмени решението на КЗК, с което бе спряна сделката за ЧЕЗ

OFFNews 23 юли 2020 в 16:47 6728 4

Административният съд на София област отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което бе спряна сделката за ЧЕЗ. Заради решението на комисията пропадна продажбата на ЧЕЗ на дружеството "Еврохолд" с мажоритарен собственик Старком холдинг, в който акционери са Асен Христов, Кирил Бошов и Велислав Христов.

Съдът връща делото във вид на преписка на КЗК за ново произнасяне, като комисията трябва да спази задължителните указания дадени в мотивите на съдебното решение.

Освен това съдията Георги Николов осъжда Комисията за защита на конкуренцията да заплати на „Еврохолд България“ АД съдебни разниски в размер на 10 050 лева.

Решението може да се обжалва с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването на страните пред Върховния административен съд.

С решение от 24 октомври 2019 г. Комисията за защита на конкуренцията забрани "концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на "Еврохолд България" АД върху предприятията на ЧЕЗ в България."

КЗК е установила, че "нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

3

tough

23.07 2020 в 20:16

Любомир Димитров, размечта се май :D Такова чудо от български институции не се е чуло и видяло досега.

3040

2

Любомир Димитров

23.07 2020 в 19:01

До Bls - Той е. Само че сега да бъдат така добри да задължат КЗК да плати визираните 10000 лв разноски лично с удръжка от заплатата на председателя на КЗК , а не ние данъкоплатците да плащаме за некадърността и !!!
Между другото ако на председателя на КЗК не и стигнат парите да вземе нааем от сина си, депутата от ГЕРБ - Александър Ненков.

12021

1

bls

23.07 2020 в 18:36

Тоя ли беше дето баце искаше да му смачка мутрата?