Съдът отмени новата тарифа за винетките

Юлиан Христов 15 юли 2016 в 11:45 15158 7

Съдът отмени новата тарифа за винетките

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени тарифата за новите цени на винетките, съобщи за OFFnews Николай Димитров, който е председател на Управителния съвет на Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи. Постановлението на Министерския съвет, с което се одобряват промените в новата тарифа, беше атакувана от няколко неправителствени организации, а прокуратурата също поиска отмяната ѝ като незаконосъобразна с мотивите, че не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.

Решението е взето в четвъртък и предстои да бъде оповестено. То не е окончателно и може да бъде обжалвано. Правителството ще обжалва, ако наредбата бъде отменена, анонсира преди месец регионалният министър Лиляна Павлова. Тогава тя обясни, че делото не е срещу цената за винетките, а ако наредбата бъде отменена, няма да се връщат пари.

Създават се грешни очаквания в обществото, че ще се връщат пари от сегашната цена на винетките или че няма да бъдат валидни. Делото за винетките не касае тяхната цена, а процедурата по приемането на наредбата за тарифата, обясни тогава регионалният министър. 

Съдът отмени постановлението на Министерски съвет от 11 ноември 2015 г., с което в сила влязоха новите цени на винетните стикери, с мотивите, че то е прието при пълна липса на обществено обсъждане. Между отделните ведомства не е имало съгласуване, както това се изисква от Устройствения правилник на Министерски съвет. Съдът е отчел, че докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение на цената на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа. Всичко това противоречи на разпоредбите в ЗНА.

На второ място съдът е счел, че постановлението противоречи и на чл. 60 от Конституцията, според който данъци и такси се определят чрез закон и съобразно доходите и имущество на гражданите. В случая съдът смята, че е нарушен принципът за съответствието на таксите с направените разходи за осъществяване на дейността, за която се събират.

Нарушен е и чл. 10 от Закона за пътищата, тъй като размерът на винетните такси не е съобразен нито с реалното увеличение на себестойността на предоставяните услуги по изграждане и поддържане на републиканската пътна мрежа, нито с реалното увеличение на доходите на гражданите и юридическите лица.

Според съдиите двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12216

7

Uzer2

15.07 2016 в 22:28

Означава ли, ако втората инстанция потвърди, от догодина винетката ще бъде пак 67 лв..?

12884

5

Nimart

15.07 2016 в 15:09

То пък един съд...

12201

4

nali

15.07 2016 в 14:43

хахаха
Лилито сега се пука от яд, ще трябва да се обажда на едни много неприятни хора за да им каже да си отказват поръчките за яхти.

12779

2

Немец

15.07 2016 в 12:28

К'ва оставка,к'ви пет лева.....Ще си гвацаме в лайната и ще си говорим митове и легенди....ние сме несменяеми и можем да правим каквото си искаме....а народеца да плаща и да слуша какво му се говори....Ясно?

12222

1

joro4joro

15.07 2016 в 12:07

Лиляма дали ще подаде оставка заради този гаф?