Съдът оправда Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Подсъдимият изказа искрени съболезнования на близките на Георги Игнатов, но обяви, че няма нищо общо с трагедията

OFFNews 12 март 2021 в 14:07 7908 0

Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина и отхвърли гражданските искове. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съда.

Мнозинството смята, че няма нито косвени, нито преки доказателства.

Председателят на състава и един заседател смятат, че система от косвени доказателства има.

Мярката за неотклонение се променя на подписка.

"Искам да изкажа искрени съболезнования на всички близки, но аз нямам нищо общо тази трагедия и затова желая да бъда оправдан", обяви обвиненият за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина - Йоан Матев, малко преди СГС съд да обяви присъдата му. 

Прокуратурата настояваше Матев да получи 12 г. затвор - най-голямото наказание за непълнолетен, тъй като по време на престъплението Йоан не е навършил 18 г. Защитничката му Ина Лулчева пък иска пълното му оправдаване заради липсата на еднозначни доказателства, че той е извършителят.

Йоан Матев престоя в ареста повече от 3 г. Той бе задържан през 2017 г. Към момента на ареста вече е студент в Благоевград, а разследващите твърдят, че няколко пъти е променял външността си, за да не бъде разпознат.

Самият Йоан обяснява промяната във външността си с това, че е сменил спорта, който тренирал - тенис. Той призна, че многократно е бил питан от съученици дали има нещо общо със случая, но никога не се е притеснявал, защото не е извършил убийството.

Матев обясни още, че основният свидетел по делото - брат му Марсел, е бил притискан да даде показания срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови