Съдът на ЕС: Има проблем в европейските заповеди за арест от България

OFFNews 11 март 2021 в 13:19 3349 2

Европейските заповеди за арест, които идват от нашата страна, могат да не бъдат изпълнявани от другите държави в ЕС. 

Такъв извод може да се направи от решение на Съда на ЕС в Люксембург, който се произнася по искане на британски съд в Уестминстър, след отказ да се изпълни българска заповед за арест. 

Според Съда на ЕС България не е изпълнила всички изисквания за ефективна съдебна защита, която трябва да имат всички лица, обект на европейски заповеди за арест. Проблемът е, че такива заповеди се издават от прокурор, но трябва да подлежат на съдебен контрол, което у нас не е така. 

Съдът на ЕС посочва изрично, че при европейската заповед за арест прокурорът може да се квалифицира като “издаващ съдебен орган“ и трябва да подлежи на съдебен контрол.

Решението на съда на ЕС 

В решението пише: изискванията за ефективна съдебна защита, на която имат право лицата с Европейска заповед за арест вследствие на криминално разследване, не са задоволени, когато и Европейската заповед за арест, и съдебното решение, на което тя се базира, са издадени от прокурор – който може да бъде определен като „издаващ съдебен орган“ по значението на член 6, параграф 1 от това рамково решение, но решението не може да бъде преразгледано от съд в издаващата страна членка преди предаването на поисканото лице от изпълняващата държава членка. 

Решението е постановено по спешност от съда на ЕС в Люксембург вчера, защото става въпрос за задържан човек. Запитването е във връзка с издадена европейска заповед за арест от Районна прокуратура-Свищов. Преюдициалното запитване от британския съд е отправено на 26 ноември миналата година, а самото дело е образувано на 1 декември в Европейския съд. 

У нас след като бъде предаден на родната прокуратура, издирваният се изправя пред съд, който може да реши да го остави в ареста или да го пусне на свобода. 

Днес бизнесменът Васил Божков съобщи, че неговата европейска заповед за арест е негодна, като се позовава именно на решението на съда на ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови