Разследват служители на МВнР заради 700 хил. лв. за самолетни билети

OFFNews 20 януари 2017 в 10:09 5308 3

Разследват служители на МВнР заради 700 хил. лв. за самолетни билети

Снимка БГНЕС, архив

В четвъртък Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала разследване срещу служители на Министерството на външните работи (МВнР) заради платени 700 хил. лв. за самолетни билети. Разследването е срещу ръководни длъжностни лица за престъпление по служба и безстопанственост.

Разследването е започнало след събирането на данни, според които станало ясно, че в случая е избегнат Законът за обществените поръчки (ЗОП). Вместо това е сключено споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което имало договор с фирма за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи. 

На практика МВнР не е имало сключен договор с частното дружество по реда на ЗОП. МВнР сключило две споразумения от 15.01.2016г. и от 22.04.2016г. със Земеделското министерство, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. 

Според прокуратурата целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на външните работи.

Освен това от данните по делото е установено, че МВнР не са се възползвали от предоставените на МЗХ от търговското дружество големи отстъпки при доставяне на самолетни билети и ваучери за хотелско настаняване, въпреки, че са имали такава възможност. От това са настъпили щети на МВнР в размер на 148 000 лв.

В хода на разследването ще бъде изискана цялата документация от МВнР и МЗХ. Предстоят разпити на всички лица, имащи отношение към случая. Предстои назначаване на икономическа експертиза за установяване на точната стойност на причинените имуществени вреди за МВнР.

С постановление на ръководителя на СГП е разпоредено разследването да се проведе от следователи от следствения отдел на СГП. Указан е двумесечен срок за разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

3

Mayya

20.01 2017 в 11:04

И кое е това дружество, което е приело тежестта да обслужва цели две министерства в името на държавата