Прокурори влязоха в президентството (снимки, видео)

OFFNews 09 юли 2020 в 10:39 12889 7

Засилено полицейско присъствие има в района на президентството, видя репортер на OFFNews.

Пред сградата на "Дондуков" 2 има коли на прокуратурата.

"Не мога нищо да кажа, защото съм в Габрово с главния прокурор Иван Гешев. Когато имаме нещо да съобщим, ще го направим", отговори на запитването ни говорителят на главния прокурор Веселин Иванов. 

Около 10:30 ч новината бе потвърдена от главния прокурор.

Доколкото съм запознат, се провеждат действия по претърсвания и изземвания в два кабинета в сградата на президентската институция, заяви Иван Гешев в Габрово. Той обясни, че кабинетите са на съветник и секретар по две отделни досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжна прокуратура, а другото се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и засяга производство за търговия с влияние. 

Според Гешев наблюдаващите прокурори ще преценят дали да има арести и какви мерки за неотклонение да бъдат наложени. По първото дело съветник на президента предоставя доброволно материали с гриф "Секретно" и твърди, че ги е намерил в касата. Логично е разследващите да видят какво още има в тази каса, обясни шефът на държавното обвинение.   

Акцията идва часове след изказването на президента, в което той каза, че е редно правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк Росенец и при отклонение от законите да се вземат мерки.

"Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността, категоричен бе Радев.

Днес от прессекретариата на президента реагираха така:

Днес в 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата.

Малко по-късно от ДАНС съобщиха, че днес агенцията е отнела достъпа до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на съветника на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев и на секретаря по правните въпроси и антикорупция Пламен Узунов. В съобщението двамата са с инициали И.М. и П.У. и без да се посочва какви постове заемат. По-късно адвокатът на Узунов Емилия Недева потвърди, че той е бил арестуван за 24 часа в Пловдив по обвинение за търговия с влияние.

"В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС за същите лица са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация", се казва в съобщението на ДАНС.

Президентът Румен Радев влезе в сградата в 11:38, видя репортер на OFFNews.

Двадесет минути по-късно служители на прокуратурата изнесоха документи.

Военната прокуратура също участва в операцията, стана ясно от съобщение, изпратено до реакциите. То посочва, че "екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна".

Един от тези адреси се оказва... "Дондуков" 2. Защо? Ето какво казва Военната прокуратура:

"Със заповеди на органи на МВР за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“, и Илия Милушев. Първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон се установява, че в апарата има информация, засягаща Държавна агенция “Технически операции”. Милушев е предал доброволно четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Малко след 14 ч Специализираната прокуратура също изпрати до медиите официално съобщение за операцията:

Днес, 9 юли 2020 г., след получено разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд, се извършват претърсвания и изземвания на два адреса в гр. София и гр. Пловдив по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

В гр. София се претърсва в кабинета на секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента на Република България. Изземват се документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации.

Две лица - П.Б. и П. У., са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. 

Разследването се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние.

Предстои наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица.

Малко след 16 ч Пламен Узунов бе изведен от сградата на президентството без белезници, а служителите на прокуратурата изнесоха кашон, вероятно с документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

7

yetti

09.07 2020 в 14:19

Какво да очакваме от цървул, чиито господари докараха с автобуси цигани и батки от Перник за да го подкрепят....

3906

6

hristo

09.07 2020 в 13:26

Убежденията ми са силно демократични, но демокрацията явно не върши работа по тези земи.Радев да вдига каквото е останало от армията и да въдворява ред на тая територия. Надявам се наистина всички здравомислещи, колкото и малко да сме останали тук, да се обединим срещу престъпната шайка. Не ми е особено симпатичен Президента, но май само той има потенциал да се справи.

706

5

order

09.07 2020 в 13:11

Значи и Хитлер си развяваше коня, но света (изток и запад) се обедини въпреки противоречията си и смачка гнидата Хитлер!!!!
И днес е жизнено необходимо да се обединят леви, десни и прогресивни сили и да смачкат новата напаст ГНИДАТА ОПГ ГЕРП и ИНСТРУМАНТА им!!!!
А иначе НАРОДА казва: СВРАКАТА РИПА ОТ КОЛЕЦ НА КОЛЕЦ ПА СЕ НАДЕНЕ НА НЕКОЙ!!!!

17439

3

мнение от IP

09.07 2020 в 11:43

Кога прокуратурата ще направи обиск у Борисов. Само да провери дали парите и златните кюлчета все още са там и да проследи произхода им. По досъдебното производство, което е започнала по въпроса. Кога ще провери на какво основание гардове от НСО по джапанки блъскат някого без да се легитимират и не застрашават ли националната сигурност.
Но пък от друга стана, това което прави прокуратурата е добре- дава ясна представа и за слепите колко е зависима от #КОЙ. Може да стане като 2013. Хората не понесоха Пеевски да е шеф на ДАНС. Няма да понесат и сегашните събития.

11671

2

безпартийна

09.07 2020 в 11:02

Не съм очаквала, че ще се наложи да участвам в протест в защита на този Президент. Но явно всевластната прокуратура мисли по въпроса.

4821

1

Марто

09.07 2020 в 10:42

Организираната престъпна група трябва да бъде спряна!