Прокурорът, който ще разследва главния прокурор, може да бъде избран до март

OFFNews 16 декември 2020 в 18:27 2756 0

Делата срещу главния прокурор да се водят в Специализирания наказателен съд и във Върховния касационен съд.

Новата правна фигура - прокурор с правомощия да разследва главния прокурор е на път да бъде създадена до края на мандата на този парламент и правителство, който е през март. Днес предложенията на ГЕРБ и “патриотите” минаха на първо четене в правна комисия и в петък трябва да бъдат разглеждани в пленарна зала. За промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс гласуваха 12 народни представители, нито един против и 9 се "въздържаха".

Според Десислава Атанасова (ГЕРБ), която е сред вносителите, създаването на нова магистратска длъжност, която да разследва главния прокурор при евентуални негови бъдещи нарушения, е в отговор на обществените очаквания. Засега предложението е този специален прокурор да се избира от Пленума на ВСС с мнозинство повече от половината от членовете му. Номинация може да се прави от минимум шестима членове на Прокурорската колегия, а той да има 7-годишен мандат. По време на дебатите обаче стана ясно, че са възможни изменения на първоначалното предложение.

Идеята на управляващите срещна подкрепа от Министерство на правосъдието, но не и от прокуратурата.

Прокуратурата простоянно разследвала главния прокурор

„Предвиждането на прокурор със специални правомощия не се налага, защото няма правна пречка всеки прокурор да разследва ръководителя на държавното обвинение“, смята заместникът на главния прокурор Красимира Филипова. Тя каза, че назад в годините непрекъснато са постъпвали сигнали срещу главния прокурор, а върху тях се работело, както се работели по всички останали сигнали от граждани.

Тодор Байчев (БСП) обърна внимание, че едно от предложенията на Венецианската комисия се пренебрегва и то е членовете на прокурорската колегия да нямат прокурорски опит, а да са с други юридически професии.

ВСС може да предложи само 1 кандидат

"Предлага се този разследващ прокурор да бъде предлаган от шестима членове на прокурорската колегия - правото на предложение се свежда до един единствен кандидат, защото има 11 души в прокурорската колегия и тя трябва да се обедини около една кандидатура. Няма гаранции, че тези шестима души предлагат най-доброто сред прокурорите", смята Байчев. По думите му, този механизъм няма да е достатъчно ефективен.

Христиан Митев (НФСБ), който е сред вносителите, каза, че законопроектът цели да отговори както на очакванията на обществото, така и на препоръките на Венецианската комисия, а тези очакванията са именно да се създаде специализирана фигура, която да се занимава с проверки срещу главния прокурор на България.

"Има няколко хипотези, колкото и редки да са те, че може да има някакво въздействие над него от главния прокурор. Заради това нашето предложение е този разследващ прокурор да е максимално отдалечен от главния и да се занимава само и единствено с преписки, сигнали и разследвания срещу главния прокурор. Не допускам, че ще е само един кандидат - може да са повече", обясни Митев.

Сега в прокурорската колегия ще предложат Гешо Иванов и всички други ще вдигнат ръка и ще го преизберат, коментира Байчев.

“Този прокурор сам ли ще работи по сигналите срещу главния прокурор? Как си представяте воденето на едно такова разследване? А когато няма сигнали с какво ще се занимава този човек за тези 7 г.? Ще ги провокира, ще търси, проактивен подход ли ще има? Дайте пример за някоя друга държава - да видим как функционира подобна институция, за да може да се вдъхновим по някакъв начин?”, зададе въпроси на управляващите Крум Зарков. Той подчерта, че въпросът за независимостта, за отчетността и за възможността за разследване на главния прокурор е много по-широк въпрос от това кой да го разследва, а управляващите вземат избирателно думи на Венецианската комисия, развяват ги като знаме, но всичко това е прах в очите на хората.

ГЕРБ бързат до променят законите и да изберат прокурора, който ще разследва главния прокурор до края на мандата, се разбра от думите на Красимир Ципов. Той каза, че от ГЕРБ ще внесат предложение всеки желаещ да заеме този пост да може да се кандидатира, а кой кандидат ще бъде одобрен, ще зависи изцяло от пленума на ВСС. "Искаме този законопроект да се приеме в рамките на този мандат. Разполагаме с достатъчно време да направим опит да приемем този законопроект и трябва да направим опит да приемем един такъв механизъм, защото това се очаква както от българските граждани, така и от нашите европейски партньори", заяви Ципов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови