Прокуратурата започва проверка за плаващите боклуци в река Искър

Почистването на водоема ще струва около 220 000 лв.

OFFNews 15 януари 2021 в 17:44 1985 0

Започва прокурорска проверка заради голямото количество отпадъци в река Искър край Своге, обяви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров, цитиран от БНР.

Заради обилните валежи през последните дни се образува плаващо сметище във ВЕЦ "Своге". Реката завлече тонове боклук. 

Отпадъците заемат площ от близо 12 декара, но се намират извън урбанизирана територия, обясни Тодоров и допълни, че заради това община Своге няма задължението да почисти. От думите му стана ясно, че коритата на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години

Последно през май миналата година общината е поискала пари от Министерския съвет, за да изчисти боклуците в реката. "След три месеца ми отговориха, че няма да получим средства", каза още Тодоров. Според него почистването ще струва между 200 000 и 220 000 лв. Дейностите ще започнат веднага, когато средствата бъдат отпуснати от държавата.

"Аз ще възложа с целево финансиране на изпълнител, който да изчисти. Ние не можем да тръгнем по Закона за обществените поръчки, защото не можем да си позволим година-две тези боклуци да седят там", заяви областният управител. 

Общината и администрацията са изправени пред двоен проблем - от една страна, не трябва да позволят на отпадъците да слязат от другата страна на ВЕЦ-а, а от друга - не трябва да замръзнат, посочи зам.-кметът на Своге Илия Богданов. От РИОСВ-Софийска област започват проверка на сметищата по трасето на реката. Глобата за физически лица е 500 лв., а за фирми - 2000 лева.

Преди ден Богданов заяви, че почистването ще започне, когато водата се оттече. "Не мога да дам прогнози кога ще се случи това, тъй като наводненията са големи. Ако няма отникъде помощ, ще се опитаме ние да почистим", обясни Богданов и добави, че през изминалата година са почистили 1100 тона боклук от нерегламентирани сметища на територията на общината. 

"Не е възможно да пуснем ВЕЦ-а, докато боклукът не се изчисти. Дотогава няма да работи", обясни Веселин Шуманов от ВЕЦ-Своге.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови