Прокуратурата се самосезира по случая с починалите пациенти в Пловдив

OFFNews 19 ноември 2020 в 12:31 2109 0

Районна прокуратура - Пловдив се самосезира и разпореди проверка по повод смъртта двама пациенти в УМБАЛ "Св. Георги". 

Скандалният случай стана известен вчера, след като съпругата на единия починал показа видео, на което се вижда как двамата мъже седят на стълбите, единият с кислородна бутилка, и часове наред чакат да бъдат приети в отделението, в което са пренасочени.

По-рано днес на извънреден брифинг от болницата съобщиха, че проверката по изясняване на обстоятелствата все още продължава и не е ясно кои са конкретните лица, виновни да се стигне до тази ситуация.

Според изпълнителния директор на болницата проф. Карен Джамбазов пациентите не са чакали толкова дълго, а преместването им се е наложило, защото Инфекциозната клиника е била препълнена. Персоналът на новата ковид структура, която е обединение на Клиниката по токсикология и Отделението по професионални заболявания, е трябвало да се самоорганизира. Сградата, където е разположена зоната за долекуване на пациенти с ковид, няма асансьор, затова е трябвало да се съберат хора, които да качат пациентите на ръце.

Кои са и как са действали конкретните лица - лекари, санитари, медицински сестри, които са участвали в прехвърлянето на тези болни, тепърва ще се изяснява. В момента се събират се писмените им обяснения. Болницата ще докладва и на прокуратурата, казаха на брифинга от ръководството.

Случаят в Пловдив е следствие на нереформираната система, но сега не е време за реформа. Така здравният министър Костадин Ангелов коментира случая с двамата починали пациенти в Пловдив на днешния редовен брифинг на щаба за коронавируса в София.

Образувана е преписка, като проверката по нея е възложена на отдел „Икономическа полиция“ при МВР - Пловдив. Срокът за приключване на проверката е 15 дни.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови