Прокуратурата привика Бойко Рашков на разпит за аферата Хемус

OFFNews 29 декември 2021 в 11:24 4143 2

Вътрешния министър Бойко Рашков ще бъде извикан на разпит в Софийската градска прокуратура по делото за източването на средства за строежа на автомагистрала „Хемус“, обяви говорителят на СГП Десислава Петрова.

По думите й това се налага заради казаното от Рашков в ефира на БНР, че разполага с конкретна информация "за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП", посочи Петрова.

"За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”, каза тогава Рашков.

Петрова посочи, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.

"Ето защо той се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това той ще бъде призован, за да даде в качеството си на свидетел показания относно това каква информация му е известна", обясни говорителят на СГП.

Ако Бойко Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, СГП ще извърши всички възможни действия по разследването – разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин, допълни Петрова.

Тя бе категорична, че при достатъчно доказателства за виновността и на други лица, те ще бъдат привлечени като обвиняеми и ще им бъдат определени адекватни мерки за неотклонение.

От държавното обвинение обявиха още, че органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори за движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферираните сумите след преминаването им през т.нар. фирми-бушони.

Не са предоставени данни и за възможното лице или лица, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства, допълват от прокуратурата.

Преди дни Софийският апелативен съд върна в ареста за постоянно единствения обвиняем за пране на близо 53 млн. лв. за изграждането на ЛОТ 5 от аутобана Борислав Колев. 

Самият Колев поиска да разкаже за схемата и настоя за лична среща с вътрешния министър и главния прокурор Иван Гешев. Разпитът се сътоя в СГП в присъствието на адвоката на Колев. Според съобщение на държавното обвинение Борислав Колев е посочил конкретни имена, свързани с казуса, и е поискал да не му бъде търсена наказателна отговорност. Преди това обвиняемият се срещна и Бойко Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови