Прокуратурата постигна споразумение с трима обвиняеми по аферата Боклукгейт

Даниела Добрева 20 януари 2021 в 16:43 2736 0

Прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд проект за споразумение за прекратяване на наказателното производство срещу трима обвиняеми по т.нар. дело "Боклукгейт" срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър Красимир Живков, ексшефа на РИОСВ-Плевен и др. Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов са признали вината си и са поискали да сътрудничат при разследването.

Утре специализираният наказателен съд трябва да одобри споразумението и да определи присъдите им, които ще влязат в сила веднага.

Разследването по аферата "Боклукгейт" тръгна, след като в края на 2019 г. на няколко места в страната бяха открити складирани тонове боклуци от Италия. Обвиняеми по случая освен братя Бобокови, Живков и Габриел Савов от плевенската РИОСВ, са и Илиян Миховски, собственик на завод в Плевен, Айгюн Еминов и бившият шеф на предприятието "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов.

Според прокуратурата те са участвали в схема, чрез която отпадъците от завода за акумулатори на братята Бобокови не са били обезвреждани, а само депонирани на различни места в страната. Атанас Бобоков е обвиняем като член на престъпна група. Брат му пък беше привлечен и по друго дело заради разговорите си с президентския секретар и бивш вътрешен министър Пламен Узунов, както и за държане на артефакти.

Именно на територията на екоинспекцията в Плевен, чийто шеф бе Габриел Савов, бяха открити големи количества отпадъци от Италия. Там бяха открити и загробени опасни отпадъци, които експерти определиха като остатъци от автомобилни акумулатори.

Малко след началото на разследването заради "засиления обществен интерес" прокуратурата извади протокол от разговор с Васил Богданов, от който става ясно, че в България няма технология за рециклиране на отпадъците, затова в началото те са били изпращани в Германия. По-късно обаче фирми са получавали разрешителни от МОСВ за депонирането му в различни краища на страната. Това стана повод Атанас Бобоков публично да обяви, че Богданов е получавал заплата от около четвърт милион лева годишна като управител на компанията за акумулатори.

Айгюн Еминов е управител на фирма, която стопанисва площадка за съхранение на отпадъци в индустриалната зона на Плевен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови