Прокуратурата образува досъдебно производство за нарушения в ДКК

OFFNews 14 декември 2021 в 16:59 1919 0

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство с оглед данни за извършено престъпление в Държавна консолидационна компания, съобщиха от СГП.

Предмет на разследването по делото ще бъдат обстоятелствата, свързани с редица договори, сключвани в ДКК, и последиците от това, включително изплатените вече средства по тези договори, както и други обстоятелства.

Досъдебното производство е образувано след проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Тогава комисията сне обяснения от бившите членове на Съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Проверката на КПКОНПИ започна след прессъобщение на интернет-страницата на „ДКК“ ЕАД от 29 ноември 2021 г. на Съвета на директорите на дружеството, в което се твърди за извършени противозаконни действия, „които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата“. Допълнително е получено и постановление на прокурор от СГП, с което на Дирекция „Противодействие на корупцията“ се възлагат определени задачи.

Материалите от проверката са постъпили в СГП и докладвани на наблюдаващия прокурор. След като се е запознал с тях и е анализирал наличната информация, той е счел, че са налице законен повод и достатъчно данни да образува досъдебно производство.

Разследването по делото е възложено на следовател от Отдел „Следствен“ към СГП.

Предстои събирането и проверката на доказателства по реда на Наказателно-процесуалния кодекс за установяване на обективната истина, посочват от СГП.

За случая СГП се самосезира на 1 декември 2021 г. по медийни публикации и разпореди проверка на Антикорупционната комисия, оглавявана от Сотир Цацаров. Отделно в прокуратурата постъпи по същия повод и сигнал от изпълнителния директор на ДКК, допълват от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови