Прокуратурата образува 252 преписки и 57 досъдебни производства заради изборите

OFFNews 10 ноември 2021 в 12:38 639 0

Снимка Нова тв

Прокуратурата е образувала 252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите, от началото на предизборната кампания до 09:00 часа днес, съобщиха от държавното обвинение.

Дванайсет преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушения, засягащи вота за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание, уточняват от прокуратурата.

По предложение на Софийска градска прокуратура ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев е внесъл искания до ЦИК за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на един кандидат за президент и на двама кандидати за депутати. На двама вече са повдигнати обвинения за извършени престъпления.

В съобщението липсват имена, но преди време Гешев поиска имунитета на кандидата за президент Боян Расате заради нападението на офис на ЛГБТИ в столицата. Повдигнати му са обвинения за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда. Расате бе пуснат под гаранция от 1000 лв.

Вчера СГП настоя Гешев да поиска имунитета на кандидат-депутата от "Патриотичния фронт" в Сливен Валентин Велев и той да бъде подведен под отговорност за незаконно държане и отглеждане на канабис. Велев обяви, че сам е искал заличаването му от кандидат-депутатските списъци и от редиците на партията.

Според наблюдаващия прокурор събраният доказателствен материал сочи не само наличие на обосновано предположение за извършени от Велев престъпления, но и за реална опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан.

Вторият претендент за 47-ото НС от листата на НФСБ, която е част от "Патриотичния фронт", Величко Георгиев бе разкрит, че участва в схема за издаване на сертификати за ваксиниране. Фалшивите документи се издавали само за два дни. В схемата са старша сестра в столичната 12-та поликлиника и лична лекарка.  

Според СГП Георгиев е действал в качеството на помагач като умишлено е улеснил извършването на престъплението.

Повечето от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция (престъпления по чл.167 от НК), се казва в съобщението на прокуратурата.

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки, допълват от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови