Проф. Румен Миланов: Не е практика ДАНС да посещава Спецпрокуратурата

OFFNews 09 юни 2021 в 08:18 4428 0

Не е практика ДАНС да посещава Спецпрокуратурата, но в конкретния случай агенцията има правомощията да защитава класифицираната информация. Този случай от вчера ми звучи като фалшива новина, защото първоначалната информация, която тръгна из медийното пространство, министърът я отрече. 

Това заяви проф. Румен Миланов, бивш директор на НСБОП и Комисията за борба с организираната престъпност. Думите му са по повод информацията, че агенти на ДАНС са влезли в Спецпрокуратура, ГДБОП и националната полиция. По-късно министърът на МВР отрече и определи информацията като "измислица". 

Проф. Миланов допълни, че председателят на ДАНС, който трябва да разпореди проверката, едва ли ще си го позволи, без да го съгласува със силовия вицепремиер: "Абсурдно е". 

Според него при такава ситуация се реагира с "да" или "не", а ние нямаме информация и от Специализираната прокуратура какво е станало. 

По повод твърденията, че се унищожават документи за подслушване бившият шеф на НСБОП обясни, че това може да се установи трудно, защото ако е имало такива, отдавна са били унищожени. "Но това е, ако са подслушвани политици. Ако говорим за целите на националната сигурност и производство, те си стоят в папки", заяви той. 

"Нашата система за сигурност е проектирана според ситуацията - който е на власт, на него му даваме правомощия. Виждате - този задържа с маски, онзи задържа с маски, що за подход е това? Имаме пропуски. Има и друг голям въпрос за системата - не желаем да работим по правила. Най-голямото право е моето. Идва някой на власт и казва: "Аз налагам правилата". Докато налагаме така правилата, ще си бъдем най-бедната държавица в ЕС", категоричен е проф. Румен Миланов. 

От думите му стана ясно, че системите за сигурност по дефиниция са подчинени на министър-председателя. "Стилът за управление, който идва от персонажа, е грешен и отдавна светът бяга от него", каза още той. 

Относно рокадите в различни звена и дирекции на МВР Миланов посочи, че ефектът е негативен. "Сменяме едни и слагаме други. Нямаме строга система за развитие в кариерата - този е мой човек, слагаме го тук. След това става ефектът на доминото. Ние сменяме само върха на пирамида. Песимист съм, че ще подредим системата", обясни той. 

За твърденията, че са подслушвани политици, професорът посочи, че това трудно може да се установи. "Ако не се установи в момента или в кратък период от време, следата се губи", заключи той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови