Приятелката на обвиняемия за катастрофата с Милен Цветков: Кристиян не употребява наркотици, пие чай

OFFNews 23 февруари 2021 в 12:57 6990 0

Снимка БГНЕС

Симона Цанкова, приятелката на обвинения за катастрофата с журналиста Милен Цветков - Кристиян Николов, даде показания пред Софийския градски съд, който даде ход на делото. Днес освен Цанкова бяха разпитани и други свидетели.

Според Цанкова Кристиян не е употребявал наркотици и водел здравословен начин на живот. Единственото, което си позволявал, бил успокоителен чай и паста, които купувал от онлайн магазин.

Момичето разказва, че в деня преди инцидента е решила да празнува рождения си ден. Тръгнали с компания да си направят пикник на Витоша, но били върнати от полицаи заради пандемията от коронавирус. Тогава купонът се преместил в дома на Кристиян и продължил до след полунощ. 

Кристиян се почувствал зле след поредния шот, изпил успокоителен чай и се намазал с паста. Според Симона той ги ползвал и по време на сесии. По думите на Симона Кристиян е пробвал да пуши марихуана, това станало преди години, но не му харесало.

В деня на катастрофата се събудили в ранния следобед. Заедно с Георги Иванов тръгвали на разходка.

По време на катастрофата Симона чела инструкции как да свърже плеър за музика с Bluetooth слушалки и не видяла как точно е станала катастрофата. Чула Георги да вика нещо, вдигнала глава и тогава се ударили.

Цанкова обясни още, че след удара Кристиан единствен се опитвал да помогне на Милен Цветков, а Георги избягал. Николов свалил едната си обувка, за да я подложи под главата на журналиста. Направил му и изкуствено дишане. 

Георги Иванов, който е син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, не се яви в съдебната зала. Оказа се, че отдавна не живеел на адреса, на който била изпратена призовката за делото. Според адвоката му момчето от години живее в Италия и предвид пандемията не е ясно кога ще се върне в България.

На 1 октомври м.г. СГП приключи разследването за катастрофата с Милен Цветков и повдигна най-тежкото обвинение на извършителя Кристиан Николов. Разследването е показало, че около 18 ч на 19 април на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“, при управление на „Ауди“ Q7 обвиняемият Николов е нарушил правилата за движение по пътищата, предизвикал е ПТП и умишлено е причинил смъртта на водача на спрялото на пътното платно "Субару Форестер" Милен Цветков.

Случаят е особено тежък, тъй като Кристиян е управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци, съобщиха тогава от държавното обвинение.

Николов и адвокатите не отричат авторството на деянието, но не признават той да е действал с умисъл.

"Прокуратурата, подпомагана от нас, ще претендира за наличие на евентуален умисъл, за да може да я приеме тази квалификация, ако не я приеме – да слезе по-надолу за евентуален умисъл, без да е особено тежък случай и дори да слезе при форма на вината "непредпазливост". Но това ще се установи по време на делото", коментира днес адвокатът на наследниците на Милен Цветков Менко Менков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови