Пресякоха международна измама с ДДС при внос на коли от Германия

До момента са установени 60 души, далаверата е за най-малко 6,3 млн. лв.

OFFNews 08 юли 2021 в 16:28 2978 0

Специализираната прокуратура участва в международна операция по разследване на италианските власти, при която е неутрализирана организирана престъпна група за измами с внос на нови и употребявани автомобили от Германия.

До момента са установени 60 души, заподозрени за измами за избягване плащането на ДДС за най-малко 6,3 млн. евро. Над 200 автомобила са били регистрирани с фалшиви документи в Италия и са продавани на цени под пазарните.

По време на операцията е иззето имущество за близо 2 млн. евро на основния заподозрян за измамите. Между 2015 г. и 2020 г. той организирал незаконна дейност около вноса на автомобили от Германия. Те са продадени на италиански клиенти, които се възползвали от по-ниски цени, поблазнени от по-ниските данъчни ставки върху германските возила.

Измамите са извършени чрез използване на фалшифицирани фактури и търговия чрез въртележка от фирми, създадени за тази цел. Под претекст, че колите се продават в други държави от ЕС се избягвало плащането на ДДС. За регистрацията им са използвани фалшиви документи, а процедурите по измамата били узаконявани като се използват и фалшиви фактури за сделки с недвижими имоти.

По данни на Евроджъст общата търговска стойност на измамата е за най-малко 53,5 млн. евро. По време на дейността си извършителите не само фалшифицират, но прикриват и унищожават официални документи, за да скрият измамата.

Разследването на схемата е започнато от Финансовата гвардия на италианския град Пескара под надзора на местната прокуратура. Издадени са европейски заповеди за разследване за изпълнение в България, Чехия и Германия.

Трансграничното съдебно сътрудничество по случая между държавите членки на ЕС е координирано от Евроджъст, където е създаден център, подпомагащ изпълнението на европейските заповеди за разследване с участието на Националните бюра на четири държави – България, Германия, Италия и Чехия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови