Прекратиха делото срещу Иво Прокопиев за продажбата за Каолин

OFFNews 06 април 2021 в 09:52 4124 0

Иво Прокопиев

Прокуратурата и съдът окончателно прекратиха наказателното производство срещу издателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев за продажбата за Каолин, съобщиха от "Алфа финанс" - управлявано от Прокопиев дружество.

На 26.03.2021 г. Софийски апелативен съд излезе с окончателно определение, с което потвърждава прекратяването на наказателното производството от страна на прокуратурата, и прекратява повдигнатите обвинения срещу Иво Прокопиев, Иван Ненков и Константин Ненов поради липса на извършено престъпление.

През юли 2018 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми тримата акционери в „Алфа финанс холдинг“ АД по обвинение в трансформация на незаконно имущество за това, че през 2012 г. като длъжностни лица – членове на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ АД, са преобразували имущество чрез покупко-продажба на акции от капитала на „Каолин“ АД, за което са знаели, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Досъдебното производство беше прехвърлено за кратко (и впоследствие върнато обратно) от Софийска градска прокуратура към Специализираната прокуратура и използвано като повод за натиск, чрез показни акции и негативни медийни кампании срещу Иво Прокопиев, основател и съиздател на “Икономедиа” АД – фирмата издател на “Капитал” и Дневник”.

Досъдебното производство беше прекратено на 23.10.2020 г. от Софийска градска прокуратура. Независимо, че в постановлението на СГП се посочва, че при многобройните извършени проверки не са открити нарушения в дейността на “Каолин” АД, не е формулирано коректно правното основание за прекратяване, поради което то е обжалвано пред съда от адвокатите на обвиняемите в тази му част.

След няколко междинни съдебни акта и обжалвания, окончателният съдебен акт на Софийски Апелативен съд уважава жалбата на обвиняемите и коригира правното основание за прекратяване на наказателното производство, а именно на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 от НПК, вр. чл. 24, ал. 1, пр. 2 от НПК – поради липса на извършено престъпление.

Решението на Софийски апелативен съд за липсата на престъпление в действията на Иво Прокопиев и съдружниците му в “Алфа финанс холдинг” АД при продажбата на контролния пакет акции от “Каолин” на фондовата борса е окончателно, не подлежи на обжалване и е обвързващо за всички държавни органи и длъжностни лица. Това означава, че всички запорирани активи по това производство следва да бъдат освободени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !