Постоянен арест за шестима от групата за изнудване на кредитни длъжници

OFFNews 09 април 2021 в 11:06 2150 0

Шестима от десетимата от организираната престъпна група за изнудване чрез заплахи за убийство и насилие над длъжници на кредитно дружество остават за постоянно в ареста. Един е с мярка парична гаранция и един - с "подписка".

Това реши Апелативният специализиран наказателен съд снощи, след като потвърди взетите от първоинстанционния съд мерки „задържане под стража“ за петима от обвинените и измени в най-тежката („от подписка“ в „задържане под стража“) мярката за процесуална принуда на друг участник в престъпното сдружение.

Двама от привлечените към наказателна отговорност са с парична гаранция от 5000 и 10 000 лв., определени им от наблюдаващия делото прокурор.

В открито съдебно заседание съдебният състав потвърди тезата на Специализираната прокуратура, че събраните до момента доказателства са основание да се предположи участието в на всеки от тях в престъпленията, за които са обвинени. А за лишените от право на свободно придвижване – че е налице реална опасност да извършат ново престъпления, в т.ч. да влияят на свидетели и да заличават доказателства. По отношение на тях съдът взе предвид и високата обществена опасност на деянията им.

Участниците в престъпното сдружение бяха задържани на 31 март 2021 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП. В хода на разследването бяха намерени и иззети документи, записки с имена на длъжници, пари и други доказателства.

Установено бе, че групата е действала от юни 2020 г. на територията на Бобов дол, Радомир, Дупница и София. Повечето от членовете на групата са имали трудово-правни или гражданско-правни отношения с дружеството, в чиято полза „събирали“ с насилие дължими суми.

Жертви са били предимно малоимотни и граждани с финансови затруднения. Предоставяните им кредити били най-често в размер на 500-1000 лв. срещу лихва от 12 до 20%. При забавяне на вноска или на окончателно погасяване на дълг, длъжниците били заплашвани със смърт, изнасилване, палеж. Някои от тях са били бити.

Повечето от обвинените за участие в групата са осъждани или с криминални регистрации за престъпления срещу личността.
Това е втората група за изнудване на задлъжнели към кредитни дружества граждани, неутрализирана от ГДБОП и Специализираната прокуратура в рамките на седмица.

Продължава изясняването на установени данни, че участници в престъпното сдружение са подготвяли и/или са купували гласове. При претърсвания са намерени и иззети списъци с имена на хора и личните им данни.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews