Пàра с температура 140º убила затворник: двама надзиратели отиват на съд

OFFNews 21 март 2019 в 11:30 5397 0

Затворник в Бургас е загинал по мъчителен начин, след като парното в килията му се е пробило и пàрата с температура 140º по Целзий и е причинила изгаряне от 53% по кожата на главата му и попарване на дихателните пътища.  

Софийска градска прокуратура е внесла в Районния съд в Бургас обвинителен акт срещу Стилиян К. и Ангел М.- надзиратели в затвора, за причинена от тях по непредпазливост смърт на лишен от свобода, съобщиха от СГП. 

Трагичният случай е от 25 март 2017 г. в наказателна килия във втора зона с повишена сигурност в затвора в Бургас. 

Сутринта възникнала повреда на парната инсталация в спалното помещение на затворника Г. Г., при която имало свободно изтичане на водна пара под налягане с температура 140 градуса по Целзий. При съприкосновението й с тялото на пострадалия, тя предизвикала тежка термична травма, несъвместима със живота - попарване на дихателните пътища и на 53% от кожата на главата на починалия. Вследствие на това настъпила смъртта на лишения от свобода Г.Г., изясняват случилото се от СГП. 

Наказателната отговорност на двамата надзиратели е ангажирана, тъй като въпреки че са били длъжни, не са изпълнили законовото си задължение да осигурят защитата, безопасността и сигурността на лишения от свобода и при възникнала аварийна ситуация с парното отопление не са предприели своевременно мерки за ограничаването, преодоляването и ликвидирането на последствията от нея и опазване на живота и здравето на лишения от свобода.

Спрямо тях е наложена забрана за напускане на страната.

Ако бъдат признати за виновни, Стилиян К. и Ангел М. могат от надзиратели да станат затворници за до 5 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews