От 165 преписки за купуване на гласове само 7 за президентския вот

Прокуратурата наблюдава и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес

OFFNews 08 ноември 2021 в 12:42 1041 0

От началото на предизборната кампания до 10,00 часа днес в прокуратурите на територията на страната са образувани 165 преписки и 38 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите.

Седем преписки и едно досъдебно производство съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а във връзка с изборите за 47-ото Народно събрание се водят 158 преписки и 37 досъдебни производства, съобщиха от обвинението. 

36 от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, а 1 досъдебно производство - за извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. 

Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови