Осъдиха зам.-кмета на Сопот

OFFNews 24 декември 2021 в 13:46 3518 5

Зам.-кметът на Сопот Николай Новаков

Заместник-кметът на община Сопот Николай Новаков беше осъден на последна инстанция по наказателно дело от частен характер.

Делото срещу Новаков беше заведено още през 2017 г. от Бранимир Ботев - бивш заместник-министър на туризма в Министерството на икономиката, а сега президент на Европейската Лига за Икономическо Сътрудничество.

След като една година делото не тръгваше в Районния съд в Карлово, а съдиите си даваха отвод, то най-сетне беше прехвърлено в Районния съд в София.

На първа инстанция Новаков беше оправдан. Тричленен състав на Софийски градски съд обаче единодушно реши, че Новаков е виновен и го осъди по чл. 148, вр. чл. 147 НК, които предвиждат до 3 години затвор. Но според чл. 78а от НК, присъдите до 3 години лишаване от свобода могат да бъдат заменяни с глоба, каквато съдът му е и наложил.

Съдът признава подсъдимия Николай Петков Новаков за виновен в това, че на 13.10.2017 г., чрез телевизионна медия, в предаване излъчено по "Канал 3“ на тема "Как на земеделска земя се начислява данък смет и се превръща в индустриална зона", в качеството си на длъжностно лице - заместник-кмет на община Сопот, по повод изпълнение на службата си, публично разгласил позорно обстоятелство". Новаков твърдеше, че Бранимир Ботев има непогасени данъчни задължения към община Сопот, което е невярно.

Съдът му налага и глоба от 1000 лв., плюс всички разноски и такси по делото. Така Новаков трябва да плати над 4000 лв без лихвите.

Решението на магистратите е окончателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

4

fishcake1

25.12 2021 в 09:07

Глобите трябва да са процент от имуществото, а не фиксирана сума.

22547

3

dolivo

24.12 2021 в 18:41

за нещастие, с престъпленията срещу държавата нещата стоят така: следствие се подготвя от прокуратурата и следствието. ако има дори 1 техническа грешка, всеки адвокат току що излязъл от университета може да обори иска.

в този случай частен ищец с адвокат е гонил до дупка. същото трябва но не се случва при сезиране на прокуратура.