Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Алексей Петров е признат за невинен по делото "Октопод"

OFFNews 09 ноември 2018 в 17:28 5349 2

Специализираният съд призна бившия съветник в ДАНС Алексей Петров за невинен по всички обвинения по делото "Октопод", съобщи bTV.

Петров беше обвинен за рекет, изнудване, разгласяване на държавна тайна, както и за участие в организирана престъпна група. Заедно с него обвинения получиха и Антон Петров-Хамстера, Кирил Топалов, Марчело Джотолов и Янко Попов.

Джотолов и Попов бяха признати за виновни, че през 2007 г. са принудили Николай Динков да приеме имуществено задължение и са го заплашили с насилие. Осъдени на по три години затвор - условно, с петгодишен изпитателен срок и глоба 4000 лв, както и да заплатят разноски по делото, около 800 лв. Съдът уточни, че това престъпление не е извършено в съучастие с Алексей Петров и той не е бил подбудител и помагач.

Присъдата подлежи на протест в 15-дневен срок.

Бившият съветник в ДАНС беше задържан в дома си през 2010 г. Тогава той определи акцията като "политическа репресия".

Председател на съдебния състав, който разглеждаше делото "Октопод" беше съдийката Румяна Ченалова, героиня в записите "Яневагейт". След нейното отстраняване, делото беше прехвърлено от градския в Специализирания съд.

През 2015 г. двама от основните свидетели срещу Алексей Петров загинаха в един и същи ден. Георги Цветанов загуби живота си в катастрофа на магистрала "Тракия” по пътя между Бургас и Стара Загора, след като загубил контрол над автомобила си и се преобърнал.

Другият свидетел Пламен Устинов е бил посечен 5 пъти с брадва в тетевенското село Глогово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews