Обвиниха здравния министър за оказване на натиск, наказанието е до 5 г. затвор

OFFNews 03 април 2017 в 10:08 11451 6

Прокуратурата повдигна обвинения на служебния здравен министър

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев е обвинен за оказване на натиск на длъжностно лице. 

От прокуратурата съобщиха, че специализираното звено „Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура е привляка Семерджиев като обвиняем. Според прокуратурата на 24 март 2017 г. министърът е заплашил с уволнение директор на изпълнителна агенция към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочен от него кандидат за свой заместник. По този текст от Наказателния кодекс предвиденото наказание е до пет години затвор.

На 20 февруари в министерството е била проведена среща между министъра и директора на изпълнителната агенция, по време на която Семерджиев е заявил, че желае директорът на агенцията да назначи за свой заместник посочено от него лице. След проверка директорът установил, че въпросното лице е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването и е в конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на агенцията.

Седмица по-късно човекът на Семерджиев лично се срещнал с шефа на агенцията, който му казал, че не може да го назначи, защото е в конфликт на интереси. На 24 март Илко Семерджиев на висок тон отправил заплахи към директора, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни. Илко Семерджиев е заявил “Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“ и че до понеделник трябва да му докладва за назначаването на посоченото от него лице за заместник. Заявил, че не се интересува от моралните задръжки на директора по повод конфликта на интереси на лицето и че няма да го слуша нито секунда повече.

Илко Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

6

Hissarion

03.04 2017 в 16:47

Хайде сега е момента Герджика да прояви последователност и да го уволни, както уволни Гарелов. Иначе недай си боже, ще изглежда, че този е с протекции.

16009

5

Nik68

03.04 2017 в 15:30

Тепърва ще се раздухват дъвки от подобен род. С други служебни министри. Този е само да се усетят накъде са тръгнали - чуха се думи от БСП, че можело повече слабости на предишния кабинет да се извадят, и за да не проявяват повече самосиндикализъм като петчъното спешно заседания. Навързани са като свински черва. А ние си мислим че нещо зависи от избиратели и т.н.

42249

3

Denis Rizanov

03.04 2017 в 10:27

Какво да кажем за пешко дрогата? назначи едни шефове на едни болници съвсем не по установия ред. В резултат неговите нови протежета доведоха болниците до прага на фалита. в някои от тях задълженията са нараснали не 1-2 а 10 пъти!?
Пешко ококореното ще бъде ли съден някога?

16009

2

Nik68

03.04 2017 в 10:23

И защо подписка. За да продължава да натиска други. Явно не му е за първи път.

21272

1

Гароне

03.04 2017 в 10:16

И той ще е невинен. Обвинения мнооого, виновни няма, това е проблема.