Обещание: България ще има прокурор, който да разследва главния обвинител, до март догодина

OFFNews 10 декември 2020 в 18:00 3805 0

До март догодина България ще има прокурор, който ще разследва действията на обвинител № 1.

Това стана ясно по време на онлайн среща между депутатите от 4 парламентарни комисии и еврокомисаря по правосъдие Дидие Рейндерс. На нея бяха обсъдени предприетите мерки, препоръчани в Доклада на Европейската комисия за върховенството на закона у нас.

Председателят на правната комисия Анна Александрова представи план с мерки по препоръките и увери, че се подготвят промени в Закона за съдебната власт, като една от основните цели е въвеждане на електронно правосъдие.

Еврокомисар Дидие Рейндерс обаче поиска срокове и график по прилагането и изпълнението на мерките. И даде да се разбере, че е важно мястото и действията на главния прокурор, както и яснотата върху собствеността и плурализма в медиите.

"За да дам конкретен пример за функцията на главния прокурор, имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност", дипломатично призова Райндерс.

В началото на декември ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха промени в Закона за съдебната власт и НПК за прокурор, който да разследва главния обвинител, но на практика те не дават особени надежди, че ще са ефикасни. 

Измененията предвиждат разследващият прокурор да участва в производствата по делата по компетентността му пред Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и Върховния касационен съд. Изискванията към претендента са за най-малко 12-годишен стаж в системата, да е с високи нравствени качества, с "много добра" комплексна оценка и през последните 5 г. да не е наказван.

Поне 6 членове на прокурорската колегия към ВСС ще предлагат човека, който ще разследва главния прокурор.

Прокурорът ще е със 7-годишен мандат, без право на повторен избор.

Според съпредседателя на Демократична България Христо Иванов обаче "това, което се предлага, не съответства нито на препоръките на Венецианската комисия, нито на елементарния здрав разум. Това е поредната обидна подигравка с гражданите, които протестираха и очакват някаква съдебна реформа в България". Бившият правосъден министър обясни, че Венецианската комисия настоява за механизъм за разследване, който да бъде изцяло независим от главния прокурор, а вместо това въпросният обвинител на практика ще е подвластен на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови