Независимостта на представителите ни в Европейската прокуратура остава спорна

OFFNews 20 ноември 2020 в 14:00 1539 0

Българските представители в Европейската прокуратура ще се избират от Прокурорската колегия на ВСС - това реши парламентът при окончателното гледане на закона. Европейските делегирани прокурори ще работят по престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС, източване и злоупотреби с европейски средства.

Отхвърлени бяха всички предложения на БСП, сред които нашите представители да се излъчват с квалифицирано мнозинство и с поне 17 гласа "за" от целия състав на Висшия съдебен съвет в пленума, а не само от прокурорската колегия. Не получи подкрепа и друго предложение на социалистите - европейските делегирани прокурори да се занимават единствено със случаи от тяхната компетентност, за да се гарантира тяхната независимост от главния прокурор. 

"Имайки предвид българската система, то специалната фигура на европейския делегиран прокурор да бъде отделена извън нормалната работа, е ключово", заяви Крум Зарков от БСП.

Според него за европейските делегирани прокурори ще се отвори доста работа заради отпуснатите от ЕС средства за борба с коронавируса.

"Те (българските представители на подчинение на Лаура Кьовеши - бел. ред.) трябва да бъдат независими от прокурорската йерархия. Не може да си независим няколко дни, а във вторник и четвъртък да си в друга ситуация", бе категоричен Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови