Неосъждан висшист успя да отмъкне 140 000 евро с телефонно обаждане

Случаят е особено тежък, защото става въпрос за международна измама с цел пране на пари

OFFNews 08 юли 2021 в 16:01 3191 0

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за финансова далавера – теглене от каса на сума в особено големи размери от банкова сметка, която е придобита чрез измама на служител на фирма по телефона и с електронни съобщения.

Историята започва на 14 юли 2015 г. в испанската столица Мадрид, когато секретарката на фирма „K.S.S.E." получила телефонно обаждане от човек с инициали Р.В., представил се за техен контрагент от Дания. Той поискал обичайни справки и изпратил електронна комуникация с изпълнителния директор на фирмата.

Мнимият представител поискал от секретарката по указания на изпълнителния директор спешно да преведе сумата от 140 000 евро по сметка на фирма „Л." ЕООД", София. Той обяснил, че сумата е необходима за плащане на глоба, която трябвало да се плати в началото на годината.

Секретарката повярвала, свързала се с банката и наредила поискания паричен превод. По-късно докладвала за случая и се установило, че всички обаждания и съответната кореспонденция са лъжа и директорът на фирмата не е нареждал подобно плащане. На 15 юли 2015 г. търговският директор подал жалба за измама в полицейския корпус Саламанка-Мадрид. Търсено е и съдействие от посолството на Дания в София.

Фирма „Л."ЕООД със седалище в София се управлява и представлява от А. М., осъждан 9 пъти за престъпления срещу собствеността.

На 14 юли 2015 г. сумата от 140 000 евро постъпила по сметката на фирма „Л."ЕООД. Наредена била чрез електронно банкиране в полза на „А.Г.К."ЕООД" с посочено основание – плащане по фактури, които не са били издавани. Фирмата притежавала сметка в „Р.Б."ЕАД и се представлявала от П.Д. (починала през 2021 г.), известна с финансови и данъчни измами.

Обвиняемият П.К. на 51 г. разбрал за получените чрез измама пари по сметката на „А. Г. К."ЕООД и решил да ги изтегли за себе си, възползвайки се от близките си отношения с пълномощничката. Сумата в размер на общо 271 120 лв. били изтеглени от П.Д. на 15 юли 2015 г., заедно с обвиняемия, като последният прибрал сумата в себе си.

Средствата, предмет на прането на пари, са в особено големи размери, като случаят е особено тежък, защото е извършена международна измама, уточняват от Софийската градска прокуратура.

Разпитани са свидетели, направени са експертизи, разпознавания, справки, изпълнение по МПП.

Обвиняемият е с чисто съдебно минало, висше образование и е женен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови