На първа инстанция: Делян Добрев осъди Елена Йончева за клевета

OFFNews 20 януари 2021 в 21:18 2769 0

Бившият министър на икономиката и ексдепутат от ГЕРБ Делян Добрев е осъдил на първа инстанция евродепутата от БСП Елена Йончева за клевета по делото за роднинските назначения на Добрев в хасковската община, добило популярност като "Кумгейт". Това е решил Районният съд София.

Решението срещу Йончева е за нанесени неимуществени вреди - уронване на доброто име на Добрев в обществото и целенасоченото му злепоставяне. Йончева трябва да заплати на бившия министър 7000 лв. и разноските по делото от 589 лв., съобщава бТВ, като се позовава на информация от ГЕРБ.

"Осъдих Елена Йончева за клеветническите ѝ твърдения, за черната кампания, с която накърни не само моето име и работата ми, но засегна и хилядите честни хора от Хасково, които работят за ГЕРБ. Месеци наред аз и моето семейство бяхме подложени на унижения, които по никакъв начин не кореспондираха с истината. Заради изявленията ѝ десетки честни хора понесоха удари, които не заслужаваха, и търпяха клеветите на Елена Йончева само защото тя преследваше своите лични цели", реагира самият Добрев във фейсбук. В момента той е областен координатор на ГЕРБ в Хасково.

И допълва, че винаги е вярвал в българското правосъдие. "Както вярвам в това, че всяка клевета трябва да бъде заклеймена като най-позорен акт", пише той.

Скандалът "Кумгейт" се разгоря през 2017 г., когато Йончева изнесе данни за роднински назначения в Хасково. "Община Хасково е подчинена на един приятелско-роднински кръг на областния координатор на ГЕРБ и депутат от управляващата партия Делян Добрев. През 2015 г., когато Добри Беливанов печели кметските избори, назначава на ключови позиции – кум, зет, кумата на г-н Добрев", обяви Йончева.

Тогава Добрев подаде оставка като депутат, но тя не бе приета. В своя защита Добрев обяви, че това не са роднински назначения, а дрийм тийма на общината. По-късно Конституционният съд обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката, която вече бе оттеглена.

Две години по-късно Добрев пак подаде оставка - този път заради скандал с апартаменти на ниска цена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!