Местан отива на съд заедно с бащата на загиналото в катастрофата край Загорско бебе

OFFNews 23 юли 2020 в 16:22 4041 0

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан и бащата на 6-месечното бебе, което загина при катастрофа с участието на бившия зам.-председател на ДПС, отиват на съд, съобщиха от държавното обвинение.

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда обвинителен акт за катастрофата край Загорско.

Бащата на детето Юсеин Ахмед и политикът ще бъдат изправени пред съда за причиняване на смърт по непредпазливост в условие на независимо съпричиняване. Инцидентът стана на 14 април миналата година.

Ахмед е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата, като карал с превишена скорост.

От обвинението посочват, че сам и в условията на независимо съпричиняване с Лютви Местан Ахмед е извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и не е спрял при възникването на опасност.

Бащата на детето се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с пътна маркировка, пише в обвинението. От прокуратурата допълват, че Юсеин Ахмед не осигурил всички условия за безопасното превозване на 6-месечното бебе, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата. В резултат на това по непредпазливост причинил смъртта на детето.

Местан отива на съд, защото е излязъл на главния път, без да се съобрази със знак "СТОП" и не спазил предимството на идващия по пътя автомобил. В резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на бебето в другата кола.

Делото е над 1200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 души. Приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР. Изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петорна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Спрямо Ахмед е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 1000 лв., а на Местан – „Гаранция“ от 10 000 лв.

Предстои Окръжният съд в Кърджали да насрочи делото в двумесечен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови